• Külföld
Kummer Dóra

Vádat emeltek négy szélsőjobboldali terrorista ellen

Németországban vádat emeltek négy ember ellen szélsőjobboldali terrorista szervezet alapítása és migránsok elleni robbantásos merénylet kitervelése miatt.

A bíróság szerint az elfogottak az Oldschool Society (OSS) nevű szélsőjobboldali csoport tagjai. A legfiatalabb közülük 23 éves, a legidősebb 57 éves és valamennyien németek. Ketten közülük az OSS legfőbb irányítói, a szervezet "elnöke", illetve "alelnöke".

A gyanúsítottak legkésőbb 2015 januárjától működtették az OSS-t, amely a szélsőjobboldali ideológiája jegyében terrortámadásokra készült. Az elsőt 2015 májusára tervezték a Szászország tartományi Borna térségében egy migránsokat befogadó állomás ellen. Ehhez be is szerezték a robbanóanyagot Csehországban, de csak azért nem támadták, mert még időben elfogták őket.

A nyomozást az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) értesülései alapján indították el, a négy embert pedig egy nagyszabású akcióban fogták el tavaly május 6-án. A merénylők az MTI értesülései szerint május 8. és 10. között akartak támadni.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16