• Krimi
Faktor

Vádat emelnek a bankokat feltörő irániak ellen

Egy halom bank és egy vízi erőmű számítógépes rendszerét törték fel az iráni hackerek - állítólag az iráni kormány utasítására. Egyiküknek 2013-ban sikerült is átvennie a vízi erőmű irányítását is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emel 7 iráni állampolgár ellen, akik 2012-ben és 2013-ban több hackertámadást követtek el legalább 50 amerikai bank ellen. A rengeteg bank mellett kiszemeltek egy New York melletti kisebb vízi erőművet is, annak a rendszerét is fel tudták törni. A hét iráni számítógépes szakember az amerikai hatóságok szerint az iráni kormány számára dolgozott, és gyakorlott hacker volt.

Az egyik hacker még a New York melletti vízi erőművet is irányította egy rövid ideig.

Az egyik hacker még a New York melletti vízi erőművet is irányította egy rövid ideig.

A támadások miatt több százezer amerikainak voltak gondjai a számlájukhoz való hozzáférésnél. A bankoknak pedig több tízmillió dolláros kárt okoztak a hackerek. Egyikőjüknek ráadásul 2013-ban sikerült átvennie az irányítást a vízierőmű felett, bár ennek nem lett semmilyen következménye, mert az erőműél akkor épp karbantartási munkákat végeztek.

Hasonló számítógépes támadásokért a szövetségi igazságügyi minisztérium 2014-ben már vádat emelt öt kínai katonai tisztségviselő ellen is, akiket azzal gyanúsítottak, hogy amerikai cégek számítógépes rendszereibe hatoltak be és üzleti titkokat loptak el. Az Obama-kormányzat már többször nyilvánosan is külföldi országokat okolt a hackertámadásokért - írja az MTI.

Top 0