• Belföld
Faktor

Ezért kellett kimenteni a Vadálló-köveknél a nőt

Kedden este hét után riasztották a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot (BMSZ), mert egy 31 éves nő legurult egy nagyon meredek, nagyjából 60 fokos dőlésszögű lejtőn a Visegrádi-hegységben a Vadálló-köveknél.

A BMSZ tagjai este kilenc után értek a helyszín közelébe, majd negyed tíz után indultak el gyalog a mentőfelszerelésekkel a nappal is nehéz terepen fel a gerincen. Este tíz előtt 10 perccel sikerült elérniük a sérült nőt, aki a kövek között feküdt.

Infúziót és fájdalomcsillapítót kapott. MTI Fotó: Kovács Márton

Infúziót és fájdalomcsillapítót kapott. MTI Fotó: Kovács Márton

30 percig tartott az ellátás, amikor infúziót kötöttek be, és vénás fájdalomcsillapítót adtak a sérültnek. Így fektették be a speciális barlangi mentő hordágyba.

Adamkó Péter, a BMSZ riasztásvezetője a Faktornak elmondta, hogy a nő nem zuhant, mert nem szakadékról esett le, hanem egy nagyon meredek, csúszós lejtőn botlott meg, mert rosszul léphetett, majd 20 métert gurult. Csúnyán megsérült, koponyatörése is lett.

A nő túratársa a BMSZ munkatársainak azt mondta, hogy a balesetet szenvedett hölgy elájult, és amikor valamennyire visszanyerte a tudatát, elkezdte fájlalni a derekát, vállait és a mellkasát. Többször beütötte magát, fejét, mellkasát és medencéjét is.

A nő a kövek között feküdt. MTI Fotó: Kovács Márton

A nő a kövek között feküdt. MTI Fotó: Kovács Márton

A riasztásvezető szerint maga a túrázó nő se tudta, hogy mi történt, csak arra eszmélt, hogy a földön fekszik. Legurult a meredek, száraz időben is csúszós turistaútról, amelyet esőben vagy télen alig lehetett volna megközelíteni. Most száraz volt az út, a barlangi mentőszolgálat ezért tudott a helyszínre menni, de még így is kötélpályáról kellett biztosítaniuk magukat, hogy le tudjanak ereszkedni.

Adamkó Péter szerint a lejtő olyan meredek, mintha az ember egy piramison akarna közlekedni, ráadásul köves is.

A BMSZ-nek a riasztás után egy pilismaróti erdész segített a helyszínt megtalálni. A meredek lejtőn a hordágyat, amelyen a nő feküdt, ölben kellett lehozniuk, hogy ne rázkódjon. Adamkó Péter riasztásvezető lapunknak elmondta, hogy Magyarországon csak a BMSZ tud ilyen körülmények között mentést végezni, más veszélyes terepekre is őket szokták riasztani.

A mentés idején száraz idő volt ugyan, de mire a BMSZ munkatársai leértek a mentőautóhoz, elkezdett esni az eső is. A mentők éjjel fél egykor vették át a sérült nőt, akit a budapesti Honvédkórház Sürgősségi Osztályára szállítottak. A kórházban elsődlegesen koponyatörést, sorozatbordatörést, valamint medencetörést diagnosztizáltak. Az akcióban 29 fő barlangi mentő, valamint az USA barlangi mentőszolgálatának Magyarországon vendégeskedő két tagja, egy fő a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattól, és két segítő vett részt.

Kommentek:

Top 0