• Politika
Faktor

V4-ek: megbukott az unió migránspolitikája

Új, második védővonalakra van szükség, mert nem sikerült megvédeni a külső schengeni határokat - jelentette ki Orbán Viktor a visegrádi országok találkozóján.

Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Prágában, a visegrádi országok kormányfőinek rendkívüli találkozóját követő sajtótájékoztatón. Azt is mondta: a magyar álláspont "továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani".

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre - mondta a magyar kormányfő az MTI szerint. Azt is mondta: az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, és "ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányában".

EZT IS AJÁNLJUK:

  Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint Törökország és Görögország nemigen tudja feltartani a migránsok tömegét, ezért az Európai Uniónak úgynevezett B-tervet kell kidolgoznia Bulgária és Macedónia határainak megvédésére.Azt mondta:

  Szeretnénk látni görög kollégáinktól is egy szép meglepetést. De be kell vallanom, hogy meglehetősen kétkedő vagyok.

  Bohuslav Sobotka cseh kormányfő arról beszélt, hogy az Európai Uniónak több támogatást kell adnia Bulgáriának és Macedóniának saját határvédelmi intézkedéseikhez. Azt mondta, a csúcstalálkozó résztvevői egyetértettek abban is, hogy a migrációs válságnak nincs más megoldása, mint a közös európai.

  Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint Európa súlyos kihívásokkal és problémákkal szembesül, amelyeket józan ésszel és közös álláspontra támaszkodva kell megoldani. Azt mondta, Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést a migránsok áradata fölött, szerinte legkésőbb az Európai Tanács márciusi találkozóján hatékony intézkedéseket kell hozni.

  A találkozóra szintén meghívott macedón köztársasági elnök azt mondta, hogy a csúcstalálkozó nem Görögország vagy más ország ellen irányult, szerinte a migránsválság miatt Macedóniára nehezedő teher súlyosabb, mint amit bármely más uniós tagország visel.

  Top 16