• Krimi
Faktor

Rabszolgaként dolgoztatta adósát az uzsorás házaspár

Vádat emelt az ügyészség egy orosházi házaspár ellen, aki uzsorakölcsönöket adott éveken keresztül legalább hat embernek, és folyamatosan bántotta, kínozta őket.

A 47 éves férfi és 43 éves felesége hulladékgyűjtéssel foglalkozott. Emellett olyan szegény és befolyásolható embereket kerestek, akikre rásózhatták az uzsorakölcsönt, és így függőségi helyzetbe taszíthatták őket.

A rászoruló embereknek egy hónapra, havi 100 százalékos kamatra adtak pénzt kölcsön. A következő hónap elején az alapkölcsön kétszeresét követelték, de annak felét, azaz az eredeti kölcsön összegét "visszaadták", ismét havi 100 százalékos kamatra. Így az érintett emberek eladósodottságát évekig fenntartották. Volt olyan ember, aki ötvenezer forintos kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 millió forintot fizetett vissza.

Az uzsorások életveszélyesen megfenyegették és bántalmazták azokat, akik nem tudtak fizetni. Volt olyan sértett, akit ingyen dolgoztattak maguknál. Éveken keresztül arra kényszerítettek, hogy a házukban lakjon, minimális ellátásért cserébe dolgozzon. Nem engedték haza, amikor pedig elszökött, utánamentek, megpofozták, majd őt és az anyját a kocsijuk után kötözve húzták a földön.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ügyészség a házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással, a személyi szabadság két rendbeli, a sértett sanyargatásával elkövetett megsértésének bűntettével, valamint öt rendbeli, üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekménnyel vádolja - írta az MTI.

    Hasonló estre derült fény korábban Csernelyen, ott egy egész család foglalkozott uzsorakölcsönnel.

    Top 16