• Külföld
CsR

Utolsó vallomás: ezt mondta a propagandaminiszter 105 éves titkárnője

Brünhilde Pomsel azt mondta, hogy nem érez bűntudatot, mert semmit sem tudott azokról a szörnyűségekről, amit a náci Németország elköetett. Goebbelst egy finom úriemberként írta le, aki szerinte úgy lépkedett felfele a lépcsőn, mint egy herceg.

Brünhilde Pomsel most 105 éves, azt reméli, már csak hónapjai vannak hátra. A náci Németország propagandaminiszterének egykori titkárnője a Guardian című brit lapnak nyilatkozott. Goebbelsről úgy beszélt, mint egy kulturált, finom emberről. Azt mondta:

“Úgy lépdelt felfele a lépcsőn, mint egy herceg. Csak a legfinomabb ruhákat hordta, kezei ápoltak voltak, talán minden nap manikűröztetett. Makulátlan volt a megjelenése”

– mondta Pomsel.

Azt is elmondta, hogy  a náci propagandagépezet szívében dolgozott, ő kozmetikázta az adatokat, az volt a feladata, hogy az elesett katonák számát lefelé, a szovjet katonák által megerőszakolt német nők számát pedig felfelé húzza. Az interjúban végig azt hangsúlyozta, hogy nincs lelkiismeret-furdalása, hiszen munkája átlagos volt, nem látott be a kulisszák mögé, nem tudta, hogy valójában mi történik.

“Akik manapság azt mondják, szembeszegültek volna a nácikkal, úgy vélem, komolyan is mondják, de higgyenek nekem, a legtöbbjük nem tette volna. A náci párt felemelkedése után az egész ország olyan volt, mintha elbűvölték volna”

–mondta Brünhilde Pomsel.

Mesélt zsidó barátnőjéről, Eva Löwenthalról, akinek Adolf Hitler hatalomra jutása után nehezebbé vált az élete.

Annak idején elhitte, hogy az eltűnt zsidók  a Szudéta-vidékre kerültek, mert be kellett népesíteni a környéket.

Hatvan év telt el, míg érdeklődjön barátnője, Eva felől. Amikor Berlinben 2005-ben átadták a holokauszt-emlékművet, elutazott a fővárosba, hogy a saját szemével lássa. “Bementem az információs központba, hogy megtudjam, mi lett Eva Löwenthallal.” Nemsokára kiderült, hogy 1943 novemberében Auschwitzba deportálták, 1945-ben halottá nyilvánították. “Olyan hosszan futott a gépen a nevek listája, amelyen megtaláltuk. Csak futott és futott lefelé…” - mondta titkárnő, aki ott volt Hitler bunkerében. Miután Hitler ég Goebbels öngyilkosok lettek, ők megadták magukat. Öt évet töltött különböző szovjet börtöntáborokban, amiről csak annyit mondott: nem volt könnyű.

Kommentek:

Top 0