• Autó
Autószektor

Utánpótlás - A filmvászon kedvencei

Az Utánpótlás rovat következő cikkében néhány filmvászon inspirálta autóról írunk, amelyek az izgalmas jelenetekkel és a kedvelt tulajdonságokkal felruházott vezetőikkel beégtek elménkbe. Oly annyira, hogy egy-egy modellt meglátva rögtön a filmre asszociálunk.

Az örök klasszikusok közé tartoznak a Szállító című filmsorozat főszereplői, nevezetesen Frank Martin (Jason Statham) és az Audi A8L W12. A páros tökéletes kombinációt alkot: elegáns autóhoz elegáns sofőr, a sportos pillanatokra pedig robbanékony erő mindkét részről. Egy kicsit árnyaltabban, jól menő üzleti vállalkozás vagy egyéb területen szerzett hangsúlyos vezető szerep esetén megengedhető egy személyi sofőr.

Audi A8L Forrás: Autószektor

Audi A8L Forrás: Autószektor

A megbízhatóság és pontosság kulcsfontosságú kérdés ebben az esetben, hiszen lényegében mindenhová elkísér minket a pilóta. Frank Martin karaktere sok elit sofőr példaképe lehet. Társalgási képességei, eleganciája, felkészültsége és jó problémamegoldó képessége révén talán még testőrnek is beválna. Ugyan szigorú, szabályok szerinti élete pont mindig a mozivásznon borult fel, de nincs tökéletes sofőr, nézői elvárások viszont annál inkább.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Hű társa egy ikonikus autó. Hosszított lábtér (+130 mm), 48 szelep és 90 literes tank jellemzi. Az Audi A8L közismert luxuscirkálója volt az utaknak körülbelül a 2005-2010-es évek között. W12-es motorja 450 lóerős teljesítményre és 580 Nm-es nyomatékra képes. Ugyan 5,2 méteres hossza ellenére aránylag jól vezethető, érezhető, a városban maximum 300 kilométeres hatótáv miatt abszolút a „miért ne, megengedhetem magamnak” kategóriába tartozik az autó.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Noha a sasorrú Mercedes S-osztály akkoriban is valamivel nagyobb kényelemmel jutalmazta a második szekcióban utazókat a legendák szerint, az Audinál is mindent elkövettek annak érdekében, hogy fejedelmi körülményke között érezzük magunkat: adaptív lengéscsillapítás, ülésfűtés, masszázs és kényelmes fotelek például. A vetélytársakkal szembeni 200 kg tömegbeli mínusz és a tömbszerű, karakteres forma még egy érv volt akkoriban a több mint két tonnás A8 W12 mellett. A legtöbbek bánatára a modellváltáskor megszűnt a far hangsúlyos felső íve, de ezt a modellfrissítéskor sikerült kiküszöbölni, nem beszélve a legújabb generációról.

  Néhány extrával 40 milliós ára nagyon nem két fillér volt már akkor sem, de megnézhetjük mit tud a legújabb fapados változat 28 millióért, vagy hogy milyen konkurenst vesztegetnek 51 millióért luxuscirkálók között. Egy biztos, még Ingolstadtban is a ritka pillanatok egyike, hogy valaki A8L W12-vel érkezzen a márka főhadiszállására, ezt igazolja a portás tekintete.

  A 2013. november 30-án egy autós balesetben elhunyt Paul Walkernek állít emléket több ’90-es és 2000-es évekbeli sportautó. A csibész és merész tulajdonságokkal felruházott Brian karakter az éjszakai versenyzők és az autót tunerek közismert kedvence volt. A Halálos iramban című filmsorozat Lancere vagy Skyline-ja után bizony világszerte sokan megfordulnak az utcákon.

  Mitsubishi Lancer Evo VII Forrás: Autószektor

  Mitsubishi Lancer Evo VII Forrás: Autószektor

  A Mitsubishi Lancer Evo VII 2 literes motorral és rikító zöld festéssel feltűnő jelenség. Neve legendaként él a számítógépes játékok világában is, legyen szó raliról vagy városi küldetésekről. Az 1400 kilométert futott járgányt körülbelül 12 millió forintos áron hirdették meg anno az eBay-en, azóta új tulajdonost boldogít. A másik kedvenc, a Nissan Skyline ebből a filmsorozatból. 2,6 literes, 330 lóerős turbómotorja és egy nagy hídugratás a győzelemhez segítette hozzá Briant.

  Az alábbi tuningolt modellek jó példaként szolgálnak a régi idők szerényebb teljesítményszintjeire. A nitrótól eltekintve azért valljuk be, a mai átlagembereknek egy fokkal talán élhetőbb és kevésbé idegen járművek kerültek ki anno a műhelyekből az erőviszonyokat tekintve. Manapság elegendő besétálni egy márkakereskedésbe, hogy 500 lóerő feletti autót vásároljunk. Egy-egy ikonikus modell éppen ezért tud még inkább felértékelődni, hiszen régebben ritkább csodák voltak a királykategóriát képviselő szereplők az utakon.

  Nissan Skyline Forrás: Autószektor

  Nissan Skyline Forrás: Autószektor

  Az alábbi, filmvászon inspirálta autós cikkben a pilóta-gép viszonyáról és a legendás modellek háttértörténetéről olvashattunk. Hasonló autónk lehet munkaeszköz vagy kivételes alkalomkor elővett, épített darab, talán kapcsolatba hozható a fent említett két kategóriával, amelyben az autótól és az autóstól is van mit tanulni.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16