• Sport
Faktor

Út a döntőig: így jutott Super Bowlba a Denver és a Carolina

Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik meg az amerikaifutball-liga (NFL) történetének jubileumi 50. döntőjét. Az AFC-ből a Denver, az NFC-ből a Carolina jutott el a Super Bowlig, megnéztük, hogy milyen szezonja volt a két csapatnak.

A denveri Von Miller ünnepel, a háttárben Cam Newton és Greg Olsen a Carolinából (Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images)

A denveri Von Miller ünnepel, a háttárben Cam Newton és Greg Olsen a Carolinából (Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images)

Denver BroncosA csapat a tavalyi szezonban az Indianapolistól kapott ki az AFC elődöntőjében, amely John Fox vezetőedző állásába került. Az ő helyére Gary Kubiak került, aki egyébként a pályafutása alatt annak a John Elwaynek volt a cseréje irányítóposzton, aki most a Broncos alelnöke, vezérigazgatója. A vezetőedzőn kívül kirúgták a csapat támadó-és védőkoordinátorát is, előbbi helyére Rick Dennison, utóbbi helyére Wade Philips érkezett.

A holtidényben sikerült megtartani a csapat legjobb elkapóját, Demaryius Thomast, viszont elment Orlando Franklin, Terrance Knighton, Julius Thomas és Wes Welker is a kulcsemberek közül. Ehhez jött még hozzá, hogy a 18. szezonját megkezdő legendás irányító, Peyton Manning karrierje legrosszabb statisztikai mutatóját hozta össze az újoncidénye óta – ami 1998-ban volt. Az ő és a Denver szerencséje viszont az volt, hogy közben a liga egyik legjobb védelme állt össze, így Manning rossz játéka ellenére is hét győzelemmel és mindössze két vereséggel rajtolt az együttes.

A 10. játékhéten Manning a Kansas City Chiefs ellen új rekordot állított fel: 71. 940 passzolt yardja a legtöbb, amit NFL irányító elért az alapszakaszt figyelembe véve, a korábbi csúcsot Brett Favre tartotta. Ugyanakkor ez volt az a meccs, ahol Manning négy interceptiont dobott, Kubiak pedig ekkor döntött úgy, hogy leülteti a kispadra, és megadja az esélyt a csereirányítónak, Brock Osweilernek. Ráadásul Manningnek aztán súlyos talpsérülése volt, ezért sokáig nem is volt kérdés, hogy ki a csapat irányítója, a gondok akkor kezdődtek, amikor felépült.

Osweiler ugyanis nem játszott rosszul, bár továbbra is a védelme volt félelmetes a Denvernek, nem pedig a támadósora. A 17. játékhéten a Broncos a San Diego ellen játszott, Demaryius Thomas 72 yardos TD-elkapása után az ellenfél egy mezőnygólt rúgott. Utána Kubiak csapata a következő öt támadósorozatából négyet labdavesztéssel fejezett be, a második félidő második játékánál pedig már nem Osweiler, hanem Manning adta az utasításokat a támadósor tagjainak.

A rájátszásban az első kört kihagyta a Denver, mivel első kiemelt volt, majd jött a Cincinnatit legyőző Pittsburgh. Manning nem játszott jól, sok dobása pontatlan volt, de az elkapói is sok labdát ejtettek el, de a védelem megint kisegítette a támadókat. Egy héttel később jött a bajnoki címvédő New England elleni konferenciadöntő, amelyen viszont nem lehetett annyira panasz a veterán irányítóra, Manning 176 yardot passzolt (ami legjobb formájában azért igencsak kevés tőle), és volt két TD-passza is.

A Denver 20–18-ra nyert, és a nyolcadik Super Bowlját játssza, de csak a harmadikat nyerheti meg. Manningnek ez lesz a negyedik döntője, az eddigi háromból kettőt elveszített, és lehet, hogy ez lesz karrierje utolsó meccse. Elway egy győztes döntő után jelentette be a visszavonulását a Denver játékosaként, vajon megadatik Manningnek ugyanez az esély?

Carolina PanthersA Carolinát és a csapat irányítóját, Cam Newtont nem sokan vették komolyan a szezon előtt, főleg azután, hogy a csapat első számú futója, DeAngelo Williams még márciusban átadólistára került, a szezon előtt pedig súlyosan megsérült az együttes legjobb elkapója, Kelvin Benjamin, aki egy sima fordulásnál elszakította a térdszalagját, így már akkor biztos volt, hogy egyetlen meccsen sem játszhat a szezonban.

A Panthers viszont mindenkit meglepett, az alapszakaszban az első 14 meccsét megnyerte, egyedül az Atlanta tudta megverni a 16. játékhéten, végül 1501-es mérleggel várhatta a rájátszást (az NFL történetében mindössze hét csapat tudott legalább 15 meccset megnyerni az alapszakaszban). Egyébként a Carolina a pihenőhete után a Seattle pályáján majdnem kikapott a szezon elején, de az utolsó negyedben 20–14-es állásról sikerült fordítania (az sem segített a játékosoknak, hogy a meccs napján reggeli fél hatkor tűzriadó volt a szállodájukban).

A rájátszás második körében megint a Seattle volt az ellenfél (a Denverhez hasonlóan a Carolina is első kiemelt volt a saját konferenciájában), és Newtonék szó szerint átgázoltak az ellenfelükön, egy félidő után 31–0-ra vezettek. Aztán a második félidőben a Seahawks visszajött, de csak 24 pontot tudott szerezni.

A Carolina aztán az Arizona ellen is remekül kezdett, egy negyed után 17–0-ra vezetett, végül 49 pontig jutott, miközben a Cardinals csak 15 pontot szerzett. A Carolina történelme során másodszor jutott el a Super Bowlig, az elsőt a New England ellen veszítette el egy nagyon izgalmas mérkőzésen.

Top 0