• Sport
Mágó Károly
Mágó Károly

Úszóbotrány: Kiss Lászlót meggyőzte, hogy sokan kiálltak mellette

Megváltoztatta döntését Kiss László, aki néhány napja mondott le. Azt mondta, marad a úszóválogatott élén. Erről az győzte meg, hogy rengetegen - többek között a miniszterelnök is - kiállt mellette. Idén olimpia Brazíliában, jövőre úszó-világbajnokság - Magyarországon. Mindkét eseményen ő vezeti majd a válogatottat.

Az egész botrány két hete kezdődött, akkor állt ki először az újságírók elé a világ egyik legjobb úszója, Hosszú Katinka azzal, hogy méltatlan körülmények között kénytelen készülni a versenyekre. A sokszoros világ és Európa bajnok, többszörös csúcstartó versenyző többek között akkor azt mondta, hogy még saját szekrénye sincs. Később saját bevallása szerint is kapott egyet, külön kabinnal együtt. És kapott egy szerződést is, amelynek értelmében 12 millió forintot kap 2016-ra. Ez nem fizetés, ez a felkészülésére kapta volna. Azért feltételes mód, mert a szerződést – amelynek értelmében a pénzért cserébe a jövő évi magyarországi úszó világbajnokságot kellett népszerűsíteni – egész egyszerűen széttépte (az erről készült videónkat itt nézheti meg).

Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Mindezt ismét az újságírók előtt tette, és Kiss László előtt. A szövetségi kapitány ugyanis elment az eseményre és már ott elmondta, hogy szeretne beszélni Hosszú Katinkával. Ő azonban erre nem vállalkozott. Férjével egész egyszerűen mondanivalója után elment a helyszínről.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Kiss László már korábban is azt állította, hogy kereste Hosszú Katinkát, de ő nem állt vele szóba. A történtek után pedig úgy döntött, hogy ez olyan probléma, amivel nem tud megbirkózni, ezért lemondott.

  Kiss László - marad.

  Kiss László - marad.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Ezután többen is kiálltak mellette. Risztov Éva videó üzenetet is készített – itt nézheti meg – de a szövetség elnöke is azt nyilatkozta, hogy nem hagyja annyiban a dolgot. Gyárfás Tamás szerint ugyanis a sportágnak szüksége van Kissre. De más sportág szakvezetői is azt mondták, hogy a történetnek- vagyis, hogy egy versenyző mondja meg, hogy a szövetség hogyan működjön – nincs jó üzenete.

  A kapitány mellett ezen felül kiállt több korábbi tanítványa és a Magyar Edzők Társasága. Nyílt levelet tett közzé kilencven úszóedző és megszólalt az ügyben a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az ügy szereplői kiváló sportemberek. Hozzátette: miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért - jelezte - felajánlotta "jószolgálati" képességeiket, csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el.

  Kiss László szerződése 2017-ig szól. Ez már csak azért is fontos, mert a már említett jövő évi magyarországi úszó-világbajnokság mellett idén olimpiát rendeznek. Vagyis mind a két világversenyen Kiss irányíthatja a válogatottat.

  A szövetség elnöke ma az MTI-nek azt mondta, eredeti szándékával szemben nem hétfőn, hanem már vasárnap felkereste Kiss Lászlót. Erre reagálva pedig Kiss László – szintén az MTI-nek - azt mondta, az az igazság, hogy Gyárfás Tamás elkésett, mert a döntést a találkozásuk előtt meghozta. Ahogy fogalmazott:

  Olyan erős volt a kiállás, élén a miniszterelnök úrral, megannyi edzővel; volt tanítványaim, a válogatott úszói, számos sportember részéről, hogy nem határozhattam másként.

  A kapitány azt is hozzátette: nem akar sajtótájékoztatót tartani, esetleg tovább korbácsolni a kedélyeket.

  Top 16