• Belföld
Faktor

Alig tudunk valamit erről a vírusról: Európában is terjed a titokzatos Usutu

Az egyik fő hordozója egy szúnyogfaj.

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik és könnyen nagy baj lehet az Usutu-vírus terjedéséből. A vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.

Elsősorban a feketerigókat fertőzi egyelőre.

Elsősorban a feketerigókat fertőzi egyelőre.

Az Usutu-vírus régóta kering, fel-fellobban Európában, kimutatták már Magyarországon is, sőt mára több európai variánsa is kifejlődött. Nagyon hasonlít a nyugat-nílusi lázhoz, de jelen tudásunk szerint kevesebb humán megbetegedést okoz. Ismeretlensége és gyors mutációi okán ugyanakkor nem tudhatjuk, mit várhatunk tőle a jövőben, ezért veszélyes.

Alig ismerjükAz Usutu is Afrikából származik, a nyugat-nílusi láz közeli „rokona”, működési mechanizmusuk azonos.

  • Vírusgazdái a szárnyasok, vándormadarak közvetítésével képes terjeszkedni.
  • Madárról-madárra csípősszúnyogok, köztünk hazánkban is honos fajok adják át.
  • A szúnyog csípése embert is megfertőzhet, de emberről-emberre nem terjed.
  • A humán megbetegedés a legtöbb esetben panaszmentes, ritkán influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Egyelőre annyi biztos, hogy immunszupresszált egyénekben írtak már le fertőzést, illetve egyéb, normál egészségi állapotú emberek (véradók) esetében is kimutatták.

"Európában és Magyarországon mindeddig feketerigók tömeges elhullásának hátterében azonosították az Usutu-vírust. Célzott kutatások két éve mutatták ki emberi vérben a szervezet által termelt ellenanyagot, vagyis a vizsgált páciensek már átestek az Usutu-fertőzésen. Az európai felmérés véradók vérét vizsgálta, az emberek egy százaléka volt érintett" – mondta a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa. Hozzátetette, hogy ennél több konkrétumot nemigen mondhatunk róla azon egyszerű oknál fogva, hogy nem ismerjük.

Ugyanúgy vagyunk vele, mint annak idején a nyugat-nílusi lázzal: észrevettük felbukkanását, de először azt hittük, csupán madarakat érint, majd kiderült, hogy ez emberre is veszélyes.

Egyre terjedEurópában 2001-ben regisztrálták az Usutu első felbukkanását Bécsben, tömeges feketerigó-pusztulás hátterében mutatták ki a vírust. Budapesten 2005-ben mutatták ki, ugyancsak egyik kedvenc énekesmadarunkat ölte halomra. Ezek után Olaszországban is megvizsgálták egy rejtélyes, 1996-os rigópusztulás mintáit, és ugyancsak megtalálták az Usutut. Kemenesi Gábor és kollégái 2015-ben Szerbiában már szúnyogokban mutatta ki a kórokozót.

Nem tudjuk miért, de a feketerigó receptorai valamiért fogékonyak rá, a vírus számára kiváló gazdaállatnak bizonyulnak. Pontosabban könnyen fertőzhetőnek, mert a vírusnak alapvetően nem érdeke a szervezet elpusztítása, hiszen azzal önmaga fennmaradását is veszélybe sodorja.

A komolyabb kutatás a közelmúltban kezdődött, így a szakértő nem akart, de nem is tudott statisztikát idézni humán átfertőzésekről, halálozási arányokról. Néhány baljós tényre azonban felhívta a figyelmet.

A vírus könnyen hoz létre újabb és újabb variánsokat, felfedezése óta három afrikai mellett már öt európai törzset is számon tartanak, amelyek itt fejlődtek ki kontinensünkön. A vándormadarak folyamatosan hurcolják be az „utánpótlást”, további mutációk várhatók, és ez teszi igazán veszélyessé. Nem tudjuk, a vírus hogyan viselkedik új környezetében, illetve nagy valószínűséggel további törzsek fognak kialakulni.

Nagyon is esélyes, hogy ezek evolúciója az ember felé (is) vezető irányba indul, magyarán a következő években, évtizedekben megnő a humán fertőzések száma.

De hogy ez milyen járvány- és egészségügyi következményekkel jár majd, az teljes egészében a jövő zenéje. Ebből a szempontból cseppet sem megnyugtató, hogy az Usutu Európában épp a városlakó feketerigókat „választotta” fő célpontjául, és még aggasztóbb, hogy a Culex pipiens, városban is kiválóan megélő szúnyogfaj bizonyul az egyik fő hordozónak.

Kommentek:

Top 0