• Tudomány

Űrszelfit osztott meg követőivel az űrséta után

A brit űrhajós, Tim Peake az első, aki az Egyesült Királyság lakói közül űrsétát tehetett. Kollégájával, az amerikai Tim Koprával tettek 4 óra 43 perces űrsétát, mert a Nemzetközi Űrállomás egyik feszültségszabályozója meghibásodott.

A dobozt az űrhajósok sikeresen kicserélték annak ellenére, hogy Tim Kopra sisakjába víz szivárgott be, és ez gondot okozott. A víz nem jelentett életveszélyt, de a hat órásra tervezett munkát le kellett miatta rövidíteni, a „vízbuborék” ugyanis folyamatosan növekedett. A feszültségszabályozó két hónapja romlott el, de az űrséta során sikerült kicserélni.

Az RT News szerint a sisakot az űrállomásra visszatérve elkezdték vizsgálni, ugyanis nem ez az első eset, hogy víz szivárog az űrhajósok ruhájába. 2013-ban például Luca Parmitano sisakjában jelent meg hasonló módon a víz.

Forrás: Tim Peake Twitter

Forrás: Tim Peake Twitter

Tim Peake az űrsétáról úgy számolt be, mint örök emlékről és hihetetlen érzésről. Az „üdítő” sétáról képeket is készített, amelyeket Twitter oldalán osztott meg követőivel. A feltöltött képek egyikét saját magáról készítette. A szelfin az a kamera is tükröződik az űrhajós sisakjában, amellyel a fotókat készítette – írja a BBC.

Korábban a Faktoron az űrkiállítás megnyitójáról és a súlytalanságról is olvashattak.

Top 0