• Külföld

Ultimátumot kapott az ENSZ, bezárta az irodáját

Bezárta nyugat-szaharai katonai összekötő irodáját az ENSZ, miután a területet uraló Marokkó 72 órát adott a világszervezet katonai megfigyelőjének az iroda elhagyására Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatai miatt.

A marokkói kormány már ezt megelőzően távozásra kényszerítette Nyugat-Szaharából a békefenntartó erő 84 nemzetközi civil alkalmazottját, illetve visszahívta a misszióban részt vevő marokkóiakat, mert Ban Ki Mun azt mondta, hogy Marokkó megszállva tartja a vitatott hovatartozású területet.

Az ENSZ-főtitkár március elején mondta mindezt, amikor meglátogatott több algériai menekülttábort. Ezekben a táborokban a Nyugat-Szaharában őslakos szahravik élnek.

Ban Ki Mun megérkezik egy algériai menekülttáborba. Fotó: Europress - Stringer / AFP

Ban Ki Mun megérkezik egy algériai menekülttáborba. Fotó: Europress - Stringer / AFP

Ban Ki Mun szavai miatt tiltakozásul először a legnagyobb marokkói politikai pártok felhívására hatalmas tüntetés volt a fővárosban, Rabatban. A kormány megállapította, hogy az ENSZ-főtitkár már nem semleges a terület hovatartozása miatti vitában. Ezután a főtitkár találkozott a marokkói külügyminiszterrel. Felháborodott, hogy személyesen támadják álláspontja miatt.

A héten az ENSZ közölte a marokkói kormánnyal, hogy lépései sértik a világszervezet alapokmányát és a nyugat-szaharai békefenntartó erőre vonatkozó megállapodásokat. Az ügyben össze kell ülnie a Biztonsági Tanácsnak, aminek még nincs tervezett időpontja.

Nyugat-Szaharát Marokkó annektálta, és déli tartományainak tekinti az ásványkincsekben gazdag területet, miután Spanyolország mint gyarmattartó kivonult onnan 1976-ban.

A szahravikat képviselő mozgalom háborút vívott Marokkóval a terület függetlenségéért. Ennek az ENSZ közvetítette tűzszüneti megállapodással lett vége 1991-ben. Ebben az áll, hogy a terület hovatartozásáról népszavazást kell rendezni.

Az ENSZ békefenntartó missziót hozott létre, részben Marokkó részvételével. A népszavazás megtartását azóta is támogatja Marokkó riválisa és szomszédja, Algéria, valamint több más afrikai ország. Marokkó viszont már legfeljebb csak azt tenné lehetővé, hogy a terület nagyobb autonómiát kapjon, de függetlenséget nem. A felek leginkább abban nem tudnak megegyezni, hogy a népszavazáson ki legyen jogosult szavazni – írja az MTI.

Top 0