• Külföld
Kummer Dóra

Ukrán válság: fogolycsere és tűzszünet lesz

Fogolycserében és újabb tűzszünetben állapodtak meg Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére összehívott csoport idei első ülésén - közölte Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebook-on.

Darka Olifer szerint a fogolycserét Ukrajna javasolta a rajta kívül még Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló háromoldalú úgynevezett kontaktcsoport értekezletén. Elsősorban a sérülteket, a súlyosan betegeket és a nőket szeretnék kicserélni.

Ihor Plotnickij, az Ukrajnában lévő luhanszki szakadárok vezetője korábban azt ígérte, hogy a január 7-i pravoszláv karácsonykor minden fogva tartott ukrán katonát kiengednek, de később ezt az ígéretét visszavonta és Ukrajnát vádolta a fogolycsere-tárgyalások meghiúsulásával.

Ukrajna szerint a szakadár Luhanszki Népköztársaságban összesen 139 embert tartanak törvénytelenül fogva, az Oroszország által támogatott szeparatisták viszont csak kilencet ismernek el.       

EZT IS AJÁNLJUK:

    Fotó: Europress / Spencer Platt - GettyImages

    Fotó: Europress / Spencer Platt - GettyImages

    A kontaktcsoport szerdai ülése után Martin Sajdik, az EBESZ képviselője közölte újságírókkal azt is, hogy január 14-től tűzszünet lesz. Legutóbb december végén állapodott meg Ukrajna és Oroszország egy úgynevezett "újévi" tűzszünetben. Ennek december 23-án nulla órakor kellett volna életbe lépnie és január közepéig tartania. Noha a Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" megerősítette az egyezséget, minden nap lövöldözések voltak térségben.

    Top 16