• Külföld

Újranyitott a párizsi merényletekben megtámadott bár

Újranyitott Párizsban a La Bonne Biere, amelynek teraszán több ember is meghalt a terrortámadáskor. A merényletek hét helyszíne közül ez az első, amely kinyitott.

Három héttel a november 13-i párizsi terrortámadás után pénteken kinyitott a La Bonne Biere. A francia főváros X. kerületében, a République (Köztársaság) tértől gyalog két percre található a bár. A Fontaine-au-Roi nevű utca sarkán a La Bonne Biere és a mellette lévő Casa Nostra pizzéria teraszán öt embert öltek meg a terroristák. - írja az MTI.

A La Bonne Biere újranyit. Forrás: Europress - Getty Images/Aurelien Meunier

A La Bonne Biere újranyit. Forrás: Europress - Getty Images/Aurelien Meunier

A bár reggel 8 órakor nyitott ki. A párizsi szokások szerint először a zöld-sárga ruhás utcaseprők jelentek meg, akik itt fogyasztották el reggeli kávéjukat. A támadás többi helyszínéhez hasonlóan csütörtök este ők szabadították fel a kávézó előtti járdát a terasz számára. Elhordták a kordonokat és a három hét alatt összegyűlt virágokat és gyertyákat. A megemlékezések a járda egy kisebb, elkülönített részén folytatódhatnak. Reggelre már ismét sok friss virág és gyertya volt a helyszínen.

A vendégek a menütáblán egy üzenetet olvashatnak, amelyben a bár dolgozói megemlékeznek az áldozatokról és köszönetet mondanak a tűzoltóknak és azoknak, akik a támadás estéjén segítettek a sebesülteknek. „Eljött az idő, hogy ismét együtt legyünk, összefogjunk, és továbblépjünk azért, hogy ne felejtsünk" - olvasható az üzenet végén.

A bár tulajdonosa, Audrey Bill azért nyitott ki gyorsan, mert azt szeretné, ha a negyed ismét magára találna, a La Bonne Biere pedig továbbra is a helyiek találkozóhelye lenne. Audrey Bill a bár teraszán mondta el, hogy meg akarják a terroristáknak mutatni, hogy erősebbek náluk. Az újrakezdés a falak átfestésével kezdődött, a festéssel a „rémálom nyomait” akarták eltüntetni.

Vendégek az újranyitott kávézóban. Forrás: Europress - Getty Images/Aurelien Meunier

Vendégek az újranyitott kávézóban. Forrás: Europress - Getty Images/Aurelien Meunier

A kávézó melletti Casa Notra még nem nyitott ki, a pár száz méterre található Le Carillon bár és a Le Petit Cambodge étterem sem. Ezek a helyek is a célpontok közt voltak. A Le Petit Cambodge tulajdonosai korábban elmondták, hogy januárban szeretnének megnyitni.

November 13-án a Stade de France stadionnál három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Ezután lépett akcióba egy másik háromtagú terrorkommandó a belvárosban. A X. és XI. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével öt kávéház, bár és étterem teraszán 39 embert öltek meg. Ibrahin Abdeslam - a körözött és Magyarországon, a Keleti pályaudvarnál is járt Salah Abdeslam testvére - egy hatodik helyen robbantotta fel magát, A Comptoi Voltaire nevű kávéházban. Abdeslamon kívül ott senki sem halt meg. Eközben hatolt be egy harmadik csoport a Bataclanba, ahol a terroristák 90 embert öltek meg.

Top 0