• Külföld

Újra migránsokat vittek vissza Törökországba

Péntek reggel újabb hajó indult migránsokkal a görögországi Leszbosz szigetéről Törökországba a török-uniós megállapodásnak megfelelően.

A hajón 45 pakisztáni migráns volt. Pénteken még egy másik hajó is indulhat Görögországból egy nagyobb csoporttal.

Április 4-étől küldik vissza Törökországba azokat az illegális határátlépőket, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy egyszerűen csak nem nyújtottak be ilyen kérelmet. Az EU-török megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében egy 72 ezer fős keretig legálisan átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai migránst, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.

A Dikilibe visszatérő hajó. Forrás: Europress - AFP/Ozan Kose

A Dikilibe visszatérő hajó. Forrás: Europress - AFP/Ozan Kose

Az MTI úgy tudja, hogy hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 embert vittek vissza a török Dikili kikötőjébe. Görögország azonban szerdán bejelentette, hogy 15 napos szünetet tartanak, és csak utána folytatják a hajóutakat. Közben ugyanis sokkal több menedékkérelmet adtak be, ezeket pedig tovább tart feldolgozni. A kérelmek száma azért növekedett meg, mert a migránsok tartanak visszaküldésüktől.

A görög kormány azt nem zárta ki szerdán, hogy ebben az időszakban is visznek Törökországba olyan migránsokat, akik nem adtak be menedékkérelmet, hiszen őket mindenképpen visszaküldenék.

Top 0