• Belföld
MZ/X

Újra kaphat akár két hónapos türelmi időt is az autónk a műszaki vizsgán

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amiben nemcsak megfelelt és alkalmatlan hanem korlátozott alkalmasság is adható.

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható a műszaki vizsgán. Erről tájékoztatta a a Rádió Orient hallgatóit Csizmazia Ákos, a Tatabányai Járási hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője.

Ez két hónap türelmi időt jelent, amelyet akkor kaphat meg a gépkocsi, ha nem közvetlen balesetveszélyes hibája van.

Egy másik változás, hogy egy EU-s rendelet alapján a műszaki vizsga érvényességét nem a forgalmi engedéllyel kell igazolnunk, hanem vizsgát követően megkapott műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal. 

Azt sem árt tudni, hogy ha a hatóság a gépjármű műszaki állapotával kapcsolatban tapasztalnak hiányosságot, amelyet közvetlen balesetveszélyesnek ítélnek, akkor van olyan jogosultságuk, hogy az ellenőrzés helyszínétől számított 15 kilométeren belül egy alkalmas szervizbe kísérjék a gépkocsit, illetve elveszik az okmányokat, amelyeket csak akkor adnak vissza, ha a jármű újra megfelelő műszaki állapotban van. Ezek minden esetben pénzbírsággal társulnak – mondta Csizmazia Ákos.

Kommentek:

Top 0