• Belföld
MZ/X

Újra ingyen körbe lehet utazni Európát

Az Európai Bizottság ismét lehetőséget biztosít a 18 éveseknek, hogy ingyen bejárják a kontinenst.

A nyáron lezajlott első forduló után november 29-től december 11-ig újra nyitva lesz az a pályázat, amelynek keretében a 18 éves európai fiatalok körbevasutazhatják Európát - jelentette be a lehetőséget a minap az Európai Bizottság. Az első fordulóra 3214 magyar fiatal jelentkezett, közülük 287-en kapták meg az ingyenes lehetőséget-írja a portfolio.hu.

A bizottsági közlemény szerint a DiscoverEU első pályázati fordulójának sikerét követően az Európai Bizottság 2018. november 29-én meghirdeti az ingyenes jegyek második pályázati fordulóját. Ennek keretében az Unió 18 évesei 2018. december 11-ig pályázhatnak ingyenes jegyért, amellyel lehetőségük nyílik arra, hogy 2019. április 15-től október 31-ig beutazzák Európát.

Ki és hogyan pályázhat?

A jelentkezés előfeltétele, hogy a pályázó 2018. december 31-ig betöltse a 18. évet, és utazását 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napos időszakra tervezze. Az érdeklődő fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük. A pályázatok elbírálását és a kedvezményezettek kiválasztását egy értékelő bizottság fogja végezni. A pályázókat 2019. január közepén értesítik az eredményről.

A sikeres pályázózók egyedül vagy öt fős csoportban utazhatnak. Alapesetben vasúton, de hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

EZT IS AJÁNLJUK:

    További lépések

    A DiscoverEU és a kezdeményezés által a fiataloknak EU-szerte kínált tapasztalat iránti nagy érdeklődésre való tekintettel az Európai Bizottság a 2020 utáni következő hosszú távú költségvetés keretében 700 millió euró elkülönítését javasolta a kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus program címén. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatalnak nyílik lehetősége az utazásra.

    Kommentek:

    Top 16