• Külföld

Újra halálos áldozatokat szed az ebola

Guineában öten meghaltak az újraéledő ebolajárvány miatt. Az ebolás betegekkel majdnem ezer ember kerülhetett Guineában kapcsolatba. A szomszédos Libéria attól tart, hogy a vírus ismét elterjed, ezért lezárta guineai határát.

Lenn Eugene Nangbe libériai tájékoztatási miniszter azt mondta, azonnal lezárták a guineai határt. Mindaddig zárva lesz, amíg Guineában nem fordul jobbra a helyzet. Ezen felül orvosi csoportot is küldtek a határra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban hivatalosan is ebolamentesnek nyilvánította Libériát. A legtöbb szakértő akkor úgy gondolta, hogy ezzel véget ért a nyugat-afrikai ebolajárvány. A WHO azonban figyelmeztetett, hogy itt-ott, rövidebb időre még feltűnhet a vírus. Ennek ellenére február 29. óta a betegség ismét szedett halálos áldozatokat Guineában.

Forrás: Europress - AFP/Carl De Souza

Forrás: Europress - AFP/Carl De Souza

Fodé Tass Sylla, az ebolavírus elleni küzdelem guineai koordinációs testületének kommunikációs felelőse azt mondta: "azóta, hogy a kór újra felütötte a fejét, öten haltak meg. Két esetben a halál oka bizonyítottan a vérzéses láz volt, a három további esetben ezt csupán valószínűsíteni tudjuk, mert őket vizsgálat nélkül temették el."  Hozzátette, 961 ember kerülhetett kapcsolatba az eddig bizonyítottan ebolásokkal.

A történelem legsúlyosabb ebolajárványa 2013 decemberében kezdődött Guineában – írja az MTI. A vírus több mint 28 ezer embert fertőzött meg, közülük 11 ezernél is többen haltak meg. Az áldozatok többsége guineai, libériai és Sierra Leone-i volt, de hét másik országban, köztük az Egyesült Államokban, Nigériában és Spanyolországban is regisztráltak megbetegedéseket.

Top 0