• Külföld

Ezt lehet eddig tudni a brüsszeli merényletekről

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a két brüsszeli helyszínen történt bombatámadásért, amelyekben legalább 30 ember meghalt, 230-an - köztük két magyar - pedig megsebesültek. Két bomba a Zaventem nemzetközi reptéren robbant, egy harmadikkal az Európai Unió intézményeihez közel eső Maelbeek metróállomáson gyilkoltak a terroristák.

Az Iszlám Államhoz kapcsolodó hírügynökség, az AMAQ jelentette be, hogy a harcosaik hajtották végre a merényletsorozatot. Azt is írták, hogy tüzet nyitottak a reptéren, és hogy a támadók közül néhányan robbanóövekkel hajtottak végre öngyilkos merényletet mindkét helyszínen – írja a Guardian.

Az első két bomba a reptéren robbant 8 óra környékén, míg a metróállomáson egy órával később gyilkoltak a csúcsidőben.

A reptéri merénylők közül legalább háromról készített felvételt a biztonsági kamera, amint poggyászos kocsikat tolnak a váróban. Frederic Van Leeuw államügyész elmondta, hogy a két fekete ruhás férfi vélhetően felrobbantotta magát, míg a harmadikat továbbra is keresik.

A fehér ruhás terroristát keresik a rendőrök

A fehér ruhás terroristát keresik a rendőrök

Az összehangolt támadássorozat csak napokkal azután történt, hogy a belga hatóságok lehetséges merényletekre figyelmeztettek – pénteken ugyanis négy hónapnyi keresés után sikerült elfogni Salah Abdeslamot, a november 13-i párizsi terrortámadások végrehajtóinak egyetlen túlélőjét. Akkor az Iszlám Állam terroristái több helyszínen összesen 130 embert gyilkoltak meg. A terrorista valószínűleg ebben a merényletsorozatban is részt vett volna.

Belgiumban a legmagasabb, 4. szintűre emelték a terrorkészültséget. A repteret evakuálták, minden járatot töröltek vagy átirányítottak – az intézkedés a jelenlegi információk szerint szerda reggelig marad életben. Több vonatot is töröltek, a metrót leállították - Brüsszelt gyakorlatilag lezárták egy időre. Egész Európában növelték a biztonsági készültséget.

„Amitől féltünk, megtörtént: két terrortámadás volt reggel. Ez Belgium sötét napja” – mondta Charles Michel belga miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy további támadásokat is tervezhettek a terroristák.

Helyi hírügynökségek beszámolója szerint a szemtanúk lövöldözést és arab nyelvű kiáltozást hallottak a reptéren, mielőtt a merénylők felrobbantották volna magukat. A két terrortámadás áldozatainak számáról még nincsenek pontos, hitelesített adatok, de legalább 30 halálos áldozatra és körülbelül 230 sebesültre teszik az áldozatok számát. A belga külügyminiszter szerint a reptéren 11 embert öltek meg, és több, mint 90-et megsebesítettek. A terroristák szögekkel töltött bombákat is használtak, így még több ember sérült meg. A Schaerbeek negyedben tartott házkutatások során a rendőrök még több szögekkel töltött bombát, vegyi anyagokat és Iszlám Államos zászlót találtak.

Az internetre feltett fotókon és videókon látszik, hogy a betört ablakú terminálból füst száll fel, az emberek a csomagjaikat hátrahagyva menekülnek, az épület padlóját üvegszilánkok és törmelékek borítják. A szemtanúk megcsonkított áldozatokról, leszakadó mennyezetről és háborús állapotokról számoltak be. Itt sérült meg az egyik magyar, több csontja eltört.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

A helyi médiumok szerint a robbanás a becsekkoló körzetben történt – a közelben a Brussels és az American Airlines várója, a Swissport kezelési ügynöksége és egy Starbucks kávézó volt. Az RTBF információi szerint egy harmadik, fel nem robbantott bombát és két Kalasnyikovot is találtak – a bombát a tűzszerészek ellenőrzése mellett később felrobbantották.

A reptérről több, mint ezer embert evakuáltak, őket buszokkal a közeli sportcsarnokba vitték; a támadások sérültjeit a brüsszeli kórházak látják el.

A brüsszeli polgármester, Yvan Mayeur elmondása szerint a Maelbeek metróállomáson húsz ember halt bele a robbantásba. A mentősök szerint itt 130 ember sérülhetett meg, közülük 17-en kritikus állapotban vannak. A rohammentősök szóvivője, Pierre Meys szerint a robbanás különösen erős volt, még az utca végén is lehetett érezni, ezért sokáig az emberek azt hitték, hogy két vagy három bomba robbant. Itt sérült meg a másik magyar, őt belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták.

A brüsszeli metróhatóság, az STIB elmondta, hogy 9:11-kor a beálló, Schuman tér felé tartó vonat második kocsijában robbant a bomba. Az emberek ezután menekülni kezdtek az állomásról, a rendőrség kordonnal zárta le a területet.

Fotó: Europress / Laurie Dieffembacq - AFP

Fotó: Europress / Laurie Dieffembacq - AFP

A belga fővárosban az EU és a NATO több fontos intézménye is megtalálható – ezért is válhatott a terroristák egyik célpontjává, amellett, hogy a városban az utóbbi években nagyon magasra nőtt a radikalizálódott fiatalok száma. A mai napra azonban megbénult a város, az utcák a hatósági utasítások alapján kiürültek, a tömegközlekedési eszközöket leállították. A telefonhálózat is lebénult. Szerdán reggel a belga kormány rendkívüli ülést tart, a tömegközlekedési eszközökön megnövelik a biztonsági személyzet létszámát. A krízisközpont mindenkinek azt javasolja, hogy törölje az utazását – ezt javasolja a magyar külügyminisztérium is –, a vasútállomásokon pedig mindenkit ellenőriznek.

Belga biztonsági vezetők szerint a mai terrortámadás egy nagyobb terv része volt csak. A merényletekre az európai országok azonnal reagáltak a repterek szigorúbb ellenőrzésével, de szerintük a terrorizmus csak egy a több veszély közül, amely az EU-t fenyegeti. A migránsválság megosztotta a közösséget, félelmet keltett, és megkérdőjelezte az EU válaszadási képességét. De ilyen veszélyként hozták fel az euró-válságot és a Brexitet is.

Fülöp belga király televíziós interjúban mondta el, hogy Matilda királynővel együtt osztoznak az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában.

Ma az országunk gyászol. Ez a március 22. egyikünk számára sem lesz ugyanolyan, mint régen. A megtört életek, a mély sérülések. Ez a szenvedés egy egész országé. Minden támogatásunk az orvosi és biztonsági szolgálatoké, valamint azoké, akik önként ajánlották fel segítségüket. A fenyegetéssel szemben továbbra is közösen fogunk válaszolni.
Fotó: Europress /Emmanueal Dunand - AFP

Fotó: Europress /Emmanueal Dunand - AFP

Barack Obama amerikai elnök megígérte, hogy megtesznek mindent, hogy segítség a belga hatóságok munkáját. „Szolidaritást érezve állunk mellettünk, és elítéljük az ilyen felháborító támadásokat az ártatlan emberek ellen” – mondta kubai látogatása során az elnök, aki szerint nemzetiségtől, fajtól és vallástól függetlenül a világnak egységesen kell harcolnia a terrorizmus ellen.

Belgium három napos nemzeti gyászt hirdetett. Politikusok a világ minden részéről elítélték a támadásokat, és együttérzésükről biztosították Belgiumot.

Háborúban állunk. Az elmúlt hónapokban Európa háborús cselekményeknek volt kitéve

- mondta a francia miniszterelnök, Manuel Valls.

Az Eiffel-tornyot az együttérzés jeleként a belga zászló színeiben világítják ki, több országban is néma csenddel és gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra. A támadást követően az interneten a szolidaritás jeleként megjelentek a #Belgium és a #PrayForBelgium hashtagek.

Fotó: Europress / Lionel Bonaventure - AFP

Fotó: Europress / Lionel Bonaventure - AFP

A francia állampolgár, de belga születésű Abdeslamot pénteken Brüsszel Molenbeek negyedében fogták el – a terrorista itt nőtt fel. A belga külügyminiszter, Didier Reynerds ezt követően azt mondta, hogy Abdeslam egy brüsszeli terrortámadást szervezhetett, ezt jelzi az is, hogy több fegyvert találtak a lakásán, valamint hálózat szerveződött köré a belga fővárosban. A belügyminiszter, Jan Jambon hétfőn ismételte meg a fenyegetést:

Tudjuk, hogy ha leállítunk egy sejtet, az cselekvésre késztethet egy másikat. Felkészültek vagyunk.

A belga nyomozók hétfőn azonosították Abdeslam egyik társát, akinek sikerült elmenekülnie a razzia alatt, és a rendőrök még mindig keresik. A 24 éves Najim Laachraoui hamis papírokkal Magyarországon is járt, 2013-ban pedig Szíriába utazott. 2015 szeptemberében bérelt autón Abdeslam vitte a Keleti pályaudvartól Brüsszelbe azzal a Mohammed Belkaiddal együtt, akit március 15-én lőttek le a belga rendőrök.

Magyarország is reagált a terrortámadásra: kettes szintre emelték a terrorkészültséget, rendőröket vezényeltek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, illetve a bevezető utak mellé, és a rendőrség tájékoztatása szerint a metróállomásokat is jobban ellenőrzik.

Top 0