• Külföld

Ujjlenyomatukért kínozzák a migránsokat

Jogsértően bánnak a hatóságok a migránsokkal Olaszországban.

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

A nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint egyes esetekben kínzással felérő eljárást is alkalmaznak az olasz rendőrök – írja a BBC. Az AI szerint ugyanakkor az Unió is felelős a kialakult helyzetért, mivel nagy nyomást gyakorol Olaszországra, hogy keményen lépjen fel a migránsokkal és a menekültekkel szemben. Mindez pedig oda vezetett, hogy előfordulnak törvénytelen kitoloncolások, és a jogsértő bánásmódra is akad példa.

Az Olaszországba érkező migránsok sok esetben nem járulnak hozzá, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük, mert menedékkérelmüket egy másik európai országban szeretnék benyújtani. Az AI tapasztalatai szerint ilyenkor az olasz hatóságok esetenként önkényes elzárásokat alkalmaznak. A szervezet 24 olyan esetről tud, amiben a hatóságok rosszul bántak a menekültekkel: volt, hogy megverték, vagy sokkolták őket, hogy rávegyék az ujjlenyomat-vételre. A jelentésben viszont az is szerepel, hogy az esetek többségében nem történt semmilyen incidens. Mindenesetre független vizsgálatot sürgettek a helyzet tisztázására.

Az utóbbi három évben több mint 470 ezer migráns érte el hajóval az olasz partokat, főként afrikai országokból. Több ezren meghaltak a veszélyes úton, csak idén legkevesebb 3750-en vesztették életüket.

Kommentek:

Top 0