• Külföld
Faktor

Újabb vízbe fúlt apostolokat találtak Ausztráliában

Az ausztrál partok nevezetes, 12 apostolnak nevezett kőoszlopai öt új sziklával bővültek, ezeket a víz alatt fedezték fel ausztrál kutatók.

A tudósok Vízbefúlt apostoloknak nevezték el az öt mészkőoszlopot, melyek a délkelet-ausztráliai Victoria állam Nagy óceánparti útjától (Great Ocean Road) hat kilométerre, ötven méterrel a víz színe alatt vannak.

Fotó: youtube

Fotó: youtube

Az oszlopokra akkor bukkantak, amikor szonárral (hangradarral) térképezték fel a tenger fenekét. A Vízbefúlt apostolok alacsonyabbak, mint a világhírű "rokonaik" és kevesebben is vannak, ám a tudósok szerint az is figyelemre méltó, hogy túlélték az eróziót. A tanulmány szerzői úgy tudják, ők az elsők, akik az óceánban mészkőoszlopokat fedeztek fel.

Fotó: youtube

Fotó: youtube

EZT IS AJÁNLJUK:

    "A tengeri kőoszlopokat folyamatosan pusztítja a hullámzás és az árapály eróziós ereje, láttuk, hogyan omlott össze 2005-ben az egyik "apostol". Igen meglepő, hogy egyáltalán fennmaradtak ilyen mélyen az óceán fenekén" - mondta David Kennedy, a Melbourne-i Egyetem geográfusa, az egyik felfedező.

    A Tizenkét Apostolhoz hasonlóan az új öt oszlop is egy nagy mészkőszikla része lehetett. Rhiannon Bezore, a Melborune-i Egyetem PhD-hallgatója, aki a szonárral először vette észre az oszlopokat, úgy véli, valószínűleg 60 ezer évesek - írta az MTI  Science Daily-re hivatkozva.

    Top 16