Újabb útszakaszt zártak le a taxisok

Csak két megoldást fogadnak el a Deák térnél tüntető fővárosi taxisok: a hatóságok tiltsák be az Ubert, vagy tegyék kötelezővé nekik is, hogy betartsák a taxisrendelet szabályait. Mivel követeléseikkel szerintük eddig nem foglalkoztak érdemben, forgalomkorlátozás helyett teljesen lezárták a Deák teret és két oda vezető utat.

 • Belföld
Faktor

Eredménytelen volt az egyeztetésHétfőn két taxistüntetés is kezdődött Budapesten: még hajnalban, egy spontán szerveződött akcióban taxisok több sávon is lezárták a forgalmat a Deák tér környékén. Nagy dugó volt a környéken, rendőrök irányították a forgalmat. Több busz is kihagyta a téren a megállóját. Mások az előzetesen bejelentett módon 11-kor a Városháza utcába mentek, hogy átadják petíciójukat a főpolgármesternek. Nagyjából negyedórás huzavona után végül négyen mehettetek be tárgyalni Tarlós Istvánnal: ketten közülük a bejelentett tüntetés vezetői voltak, ketten pedig a Deák térnél összegyűlt taxisokat képviselték. Mikor kijöttek a főpolgármestertől, annyit mondtak, hogy Tarlós István elvi támogatásáról biztosította őket, de mást nem értek el.

Tüntetők a Főpolgármesteri Hivatalnál

Tüntetők a Főpolgármesteri Hivatalnál

Fotó: Sulyok László

A Tarlós Istvánnal folytatott tárgyalásokról később többen is azt mondták, hogy tudták, ettől nem várhatnak eredményt, ugyanis a főpolgármester a saját hatáskörében nem tud mit tenni. Ezt Tarlós István is megerősítette azt MTI-hez eljuttatott közleményében. Ebben azt írja, hogy a fővárosi taxisrendelet előírásait betartó taxisokat támogatják az Uber-sofőrök ellenében, de a fővárosnak nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége arra, hogy az Ubert betiltsa vagy lekapcsolja.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezért a taxisok képviselői délután négy helyre mentek el tárgyalni: a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, az Igazságügyi Minisztériumhoz és azt mondták, az Uber irodájába is bemennek. A szervezők nevében Gelencsér Zsolt arról beszélt, hogy küldöttségeik kérésével "nem foglalkoztak érdemben" egyik helyen sem – írja az MTI. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára például azt mondta nekik, "lelkiekben velük van, egyebet nem tehet".

  A tüntetés vezetői ezért úgy döntöttek késő délután, hogy teljesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat. Nem sokkal hat előtt viszont akkora lett a dugó, hogy egy-egy sávon újra megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé hétfőn késő délután. A Deák Ferenc tértől viszont továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni. Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője azt MTI-nek azt mondta, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. Azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Arról nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

  Elegük lett a taxisoknakA Deák téren összegyűlt taxisok, és a bejelentett demonstráción résztvevők folyamatosan kapcsolatban voltak egymással. Mint kiderült, a Városháza előtti megmozdulást már régóta tervezték, viszont a Deák téri forgalomkorlátozás tegnap éjjel, teljesen spontán szerveződött a taxisok között. Miután a bejelentett demonstráción végeztek, sokan csatlakoztak a Deák téri kollégáikhoz.

  Konkrét szervezet egyik demonstráció mögött sincs, csak hangadók vannak, akikre saját bevallásuk szerint a kollégáik hallgatnak, így a hatóságokkal és a résztvevőkkel is ők tartják a kapcsolatot. Szerintük a megmozduláson a körülbelül 4500 fővárosi taxis közül 140-en vesznek részt reggel óta különböző taxitársaságoktól. Már ezt is nagy dolognak tartják, mert egyébként nagy a széthúzás a szakmában. Úgy tudják, hogy a Főtaxi például holnapra külön tüntetést kezdett szervezni a saját sofőrjei között. Egyes taxitársaságok pedig állítólag arra utasították az alkalmazottakat, ha részt vesznek a tüntetésen, akkor takarják el a lógót az autókon.

  Az Országos Taxisszövetségről és Metál Zoltánról többen is azt mondták, hogy őt és a szervezetét nem fogadják el a taxisok képviselőjének, mert azon kívül, hogy „bejárkál a tévékhez” semmit nem csinál.

  Forgalomkorlátozás a Deák térnél

  Forgalomkorlátozás a Deák térnél

  Fotó: Sulyok László

  Ígéretekkel nem érik beA tüntetések egyik vezéralakja Cziffery Csaba, egy új szervezetnek, a Magyar Taxisok Szakszervezetének az elnöke, amely hivatalosan csak két hónapja működik. Cziffery Csaba a Faktornak azt mondta, hogy csak két verziót fogadnak el: vagy tiltsák be az Ubert, vagy pedig tartassák be velük is azokat a szabályokat, amelyek minden taxisra kötelezőek. Akkor szerinte egészséges verseny lehetne a piacon, ahol a szolgáltatás minősége alapján tudnának dönteni az emberek. Most azonban a nyomott árak miatt természetes, hogy sokan az Ubert választják, és emiatt nem is lehet hibáztatni az utasokat. Hangsúlyozta, hogy csak olyan megoldást fogadnak el, amely konkrét, és már a közeljövőben meg tud valósulni: ígéretekkel nem fogják beérni.

  Ennyi. Addig nem megyünk innen el

  – mondta az egyik hangadó.

  A taxisok saját bevallásuk szerint "nem szeretnének balhét", de kénytelenek tenni valamit, mert a megélhetésük forog kockán. Mikor arról kérdeztük őket, hogy mennyivel esett vissza a forgalmuk tavalyhoz képest, elég eltérő válaszokat kaptunk. Volt olyan, aki 70 százalékos csökkenésről beszélt, de Cziffrey szerint a hivatásos taxisoknak általánosságban 40 százalékkal van kevesebb fuvarjuk. Ezt pedig egyértelműen az Uber számlájára írják.

  Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón ma azt mondta a Parlamentben, hogy a kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét. 

  Top 16