• Külföld
CsR

Újabb, tömeges menekültáradatra kell számítani!

Újabb tömeges menekülthullámtól lehet tartani az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-iraki fellegvárának számító Moszul tervezett ostroma miatt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint akár 700 ezer is lehet azoknak a száma, akik hátrahagyhatják otthonukat és humanitárius segítségre szorulhatnak.
Fotó: Europress / Andrej Isakovic - AFP

Fotó: Europress / Andrej Isakovic - AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Norvég Menekülttanács szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy jelenleg nagyjából 51 ezer ember számára van férőhely a térségbeli táborokban, és folynak az előkészületek további mintegy 230 ezer menekült elhelyezésének biztosítására.

  "Ez óriási hiány" a férőhelyek tekintetében - tette hozzá Karl Schembri. Ha egy több százezres menekültáradat elindulna, a helyzet kaotikussá válna - mondta.

  A működő táborok közül néhány ráadásul nem is alkalmas a menekültek befogadására, mivel túl közel van a fronthoz, és a humanitárius segítők számára nem hozzáférhető.

  Moszul az Iszlám Állam utolsó bástyája Irakban. A régióban különböző erők lépnek szövetségre a város felszabadítása érdekében. Megfigyelők szerint még ebben a hónapban megkezdődhet az offenzíva.

  Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő is figyelmeztetett csütörtökön egy ankarai sajtótájékoztatón, hogy amennyiben a Moszul felszabadítására irányuló hadművelet sikertelen lesz, menekültek százezrei kelhetnek útra.

  Kommentek:

  Top 16