• Külföld
Faktor

Újabb terrortámadásoktól tartanak Belgiumban

Újabb terrortámadásokra számítanak január 15-én egy belga szövetségi ügyész szerint, aki a dátumok szimbolikus jelentésére hívta fel a figyelmet.

Frédéric Van Leeuw ügyész szerint a terroristák dátumhoz köthető jelképeket keresnek. Elképzelhető, hogy jövő pénteken, január 15-én újabb terrortámadásra számíthat Belgium. Egy évvel ezelőtt ugyanis egy terroristasejtet számoltak fel a hatóságok a belga Verviers városában. A rendőrségi akcióban két feltételezett terrorista halt meg, valamint nyolc embert vettek őrizetbe terrorista csoporthoz tartozás vádjával, akik közül négyen azóta is vizsgálati fogságban vannak.

Fotó: Europress - John Thys / AFP

Fotó: Europress - John Thys / AFP

A Párizsban, január 7-én, a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett véres merénylet is egy korábbi rendőrségi akcióra adott válaszlépése volt a terroristáknak - mondta az ügyész a flamand VTM televíziónak adott interjúban.

Frédéric Van Leeuw elmondta, hogy a rendőrség figyel a szimbolikus dátumokra és felkészül az esetleges olyan terrortámadásokra, mint amelyek például a Thalys nemzetközi gyorsvonat ellen kitervelt, de végül meghiúsított tavalyi merénylet, vagy a brüsszeli zsidó múzeum ellen elkövetett, de a terrorista halálával járó merénylet évfordulóján lehetnek - írja az MTI.

Top 0