• Belföld
Faktor

Újabb taxistüntetés kezdődik reggel

Csütörtökön reggel ismét tüntetnek taxisok Budapesten: egy csoportjuk úgy gondolja, hogy a januári tüntetésekkel értek ugyan el eredményeket a taxisok-Uber vitában, de hiába a jogszabályi változások, ha azok betartását a hatóságok nem, vagy csak alig kényszerítik ki.

A tüntető taxisok a Hősök terén gyülekeznek reggel 8 órakor. Innen háromnegyed 9 körül több konvojjal indulva a Budapesti Közlekedési Központhoz az Ifjúság útjára, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Teréz körúti székházához, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épülete elé, és az Egyesült Államok nagykövetségéhez vonulnak, végül – a januári akcióhoz hasonlóan – a Bajcsy-Zsilinszky úton lezárnak egy forgalmi sávot, várhatóan pénteken este 8-ig.

Követelésük lényege, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítsa a BKK-t, a rendőrséget, a közlekedési hatóságot és a NAV-ot az Uber-sofőrökkel szembeni szabályozások betartatására. A rendőrségtől azt várják, hogy a BKK-val együttműködve ellenőrizzenek, a közlekedési hatóságtól azt, hogy minden esetben indítsa meg a szabálysértési eljárást az Uber sofőrök ellen.

A taxisok petíciót akarnak átadni a minisztérium, a BKK és a közlekedési hatóság vezetőinek. (A petíció teljes szövege itt van.) A minisztériumban megpróbálnak időpontot is egyeztetni egy megbeszélésre. Az Egyesült Államok követségére viszont nem mennek be, csak felolvassák az épület előtt követeléseiket. Azért épp ott - tudta meg a Faktor Horacsek Róberttől, a tüntetés szóvivőjétől -, mert az Uber amerikai cég. A Bajcsy-Zsilinszky útról a szervezők a külső sáv lezárása után egy autóval a Budapesti Rendőr-főkapitányságra is átmennek, ott is átadják követeléseiket.

A szóvivő azt mondta: a januári tüntetések után érdemi javulást vártak az Uber ügyében. Akkor azért szerveztek tüntetést, mert az Uber ugyanolyan személyszállítási szolgáltatást végez, mint ők, de nem kell megfelelniük a taxisokra vonatkozó szigorú feltételeknek. El is kezdődött a jogszabályok szigorítása, ám a taxisok úgy látják, mindez nem sokat ér, ha az illetékes hatóságok nem tartatják be azokat - mondta Horacsek Róbert.

A tüntető taxisok mögött egyelőre nem áll szervezet. A szóvivő azt mondta, többen elégedetlenek voltak a taxisok érdekeit eddig képviselő szervezetekkel, ezért egy új szakszervezet megalapításába kezdtek. Ezt azonban még nem jegyezte be a bíróság, ezért magánemberekként szervezik a tüntetést.

A NAV egyébként a hét elején jelentette be, hogy nyomozást indítottak az Uber ügyében. Az MTI-nek úgy nyilatkozott az adóhivatal: a pénzügyi nyomozók eddig nem ismert, a nyomozást érdemben befolyásoló adatok alapján új nyomozást indítottak. Két nappal korábban, szombaton még azt közölte a NAV: bűncselekmény hiányában elutasították az Uber ügyében költségvetési csalás miatt tett feljelentést.

Útlezárások részletesenMárcius 9-e és 11-e között Budapest II., V., VI. és XIV. kerületében lesznek útlezárások az taxisok demonstrációja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság több helyen megállási tilalmat vezetett be.

A demonstrálók vonulási útvonala addig lesz teljesen lezárva, amíg a taxik elhaladnak 10-én 8 óra 45 perctől kezdődően. Ezek: a Hősök tere - Dózsa György út - Ifjúság útja - Budapesti Közlekedési Központ útvonal; a Hősök tere - Dózsa György út - Podmaniczky - Teréz körút - Nyugati tér - Teréz körúti parkoló útvonal; a Hősök tere - Dózsa György út - Podmaniczky - Teréz körút - Nyugati tér - Szent István körút - Margit híd - Bem rakpart - Fő utca útvonal; a Hősök tere - Dózsa György út - Podmaniczky - Bajcsy-Zsilinszky út - Bank utca - Hold utca útvonal; és a Hősök tere - Andrássy út - Erzsébet tér - Károly körút - Dohány utca visszaforduló - Károly körút - Bajcsy-Zsilinszky út útvonal.

A vonulási útvonal mentén tilos megállni március 10-én 11 óráig: a Budapesti Közlekedési Központ épülete mögötti parkolóban, a Teréz körút páros oldalán a Nyugati tér és a Podmaniczky utca között; a Fő utca mindkét oldalán a Vám utca és a Markovits Iván utca között; a Hold utca mindkét oldalán a Bank utca és a Báthory utca között. Szintén tilos megállni március 9-én 20 órától 11-én 20 óráig a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán az Anker köz és a Révay köz között.

Teljesen lezárják 10-én 8 órától 9 óráig a Hősök tere belső forgalmi sávját, és 11-én 20 óráig a Bajcsy Zsilinszky úton a szélső parkoló és a kanyarodó sávokat, valamint a buszsávot a Király utca és a Révay köz között. A BRFK térképen is bejelölte ezeket az útszakaszokat, ezeket itt lehet megnézni.

Top 0