• Krimi
Faktor

Újabb robbanás volt a szénbányában, hatan meghaltak

Megint robbant az oroszországi Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányája. A helyi katasztrófavédelem öt, és a bányát üzemeltető cég egy munkatársa halt meg vasárnap.

Öt másik mentő megsérült a robbanásban. A mentőszolgálatok még mindig keresnek 26 bányászt, miközben a hatóságok szerint újabb robbanások is lehetnek. A Komi Köztársaságban vasárnap háromnapos gyászt rendeltek el a bányakatasztrófa miatt.

Az elavult szénbányában még csütörtökön volt két megángáz-robbanás, amelyek kőzetrengést is kiváltottak, ráadásul a robbanás miatt hatalmas tűz gyulladt a bányában. 111 ember rekedt akkor a mélyben, közülük eddig 81-et tudtak kimenteni. A csütörtöki robbanásokban 4 ember halt meg, a túlélők közül pedig 9-en sérültek meg.

A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek - írja az MTI. A Szevernaja bánya a Vorkutaugol vállaté. Összesen 13 bányája van a cégnek, és ezek közül még ötben folyik a kitermelés. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember halt meg, és 139 sérült meg.

Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt hatalmas tűz volt, akkor tíz ember halt meg. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.

Top 0