• Krimi
Faktor

Újabb részletek a veronai busztragédiáról, pert terveznek a szülők

Kiderült, hogy az áldozatok "ketyegő bombán" ültek.

Forrás: MTI-Máthé Zoltán

Forrás: MTI-Máthé Zoltán

A legújabb vizsgálatok szerint súlyos szabálytalanságok előzték meg a veronai busztragédiát: a jármű el sem indulhatott volna. Ha a hatóságok nem lépnek, több áldozat rokona tesz feljelentést – tudta meg a Blikk.

Mint megírtuk, tavaly januárban a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium több tanulója és kísérője veszítette életét a balesetben. Bár Olaszországban a vádlottak padjára kerülnek a baleset lehetséges felelősei – öt olasz mérnök és a magyar buszvezető –, az itthoni hatóságok mégsem indítottak eddig hivatalból eljárást a buszt üzemeltető cég ellen. Krizsány László, aki egyetlen lányát, Flórát veszítette el, nemrégiben hivatalosan is kézhez kapta az igazságügyi szakértői véleményeket. Megdöbbent az eredmény hallatán.

Egy szülő sem úgy engedi el a gyerekét iskolai kirándulásra, hogy a busz alá fekve nézegeti, rendben van-e minden. Felszállni sem engedtük volna őket, ha tudjuk, hogy „ketyegő bombán” ülnek. Az már biztos, hogy a busz sofőrje és a fuvarozó cég vezetője mindenről tudott

– kezdte a gyászoló édesapa.

Megkaptuk a vegyész műszaki igazságügyi szakvéleményt, ami hátborzongató tényeket tárt fel: semmilyen előírást, szabályozást nem is akartak betartani. Már az autóbusz honosítási vizsgájánál is kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hogy a jármű külföldi utakra is mehessen. Egy szerelő azt vallotta, hogy hosszú ideje folyt az illegális üzemanyagtartályok beépítése.

„Úgy vagy nyolc évvel ezelőtt kezdtem el ennél a cégnél póttartályokat beépíteni… A tartályt én úgy vettem át, hogy az már be volt szerelve a busz csomagterébe, a merevítő oszlopokhoz lett rögzítve spaniferrel” – idézett az iratból László. Másfél éve a buszos cég vezetője, Czakó Tibor még tagadta, hogy bármiféle pót-üzemanyagtartály lett volna a buszon.

A szakértő szerint a szerelésnél több alkatrész alkalmatlan volt, a töltőnyílást például a csomagtérben helyezték el. A legelképesztőbb talán mégis az, hogy a póttartályt közönséges spaniferrel rögzítették – mondta László, aki hiszi, ha még nem is ezek a tragédia kiváltó okai, talán kevesebb fiatal halt volna meg, ha a busz tökéletes műszaki állapotú.

Kommentek:

Top 0