• Külföld
Faktor

Újabb országban tiltották be a Karácsonyt

A szomáliai vallásügyi miniszter jelentette be, hogy óva int mindenkit a karácsony megünneplésétől. Azt is elmondta, hogy már értesítette a rendőrséget, a belbiztonságot és a fővárosi hatóságokat a döntésről, és arra utasította őket, hogy akadályozzák meg a karácsony megünneplését.

Ez vallási kérdés. A karácsony ünnepének és dobpergéseinek semmi köze az iszlámhoz

- mondta a miniszter.

Szomália lakosságának szinte teljes egésze muszlim vallású, ugyanakkor az évtizedek óta ingatag biztonsági helyzetű országban több ezer külföldi békefenntartó is állomásozik, köztük a többségében keresztény Burundi, Uganda és Kenya katonái is.

Az egyelőre nem világos, hogy a hatóságok miért tiltották meg a karácsony megünneplését. Megfigyelők szerint a lépés az országban tevékenykedő, korábban egy ideig a fővárost is ellenőrzése alá vont szélsőséges iszlamista al-Sabab szervezet ideológiáját idézi.

A főváros polgármesterének szóvivője azt mondta, hogy részben biztonsági okok vezettek az intézkedéshez, de ő is leszögezte, hogy minden szomáliai muszlim, és a karácsony a keresztények ünnepe, nem a muszlimoké.

Szomália már a harmadik ország, amely az utóbbi napokban betiltotta a karácsonyt. Először a tadzsikisztáni iskolákban tiltották be a karácsonyt, aztán a brunei szultán is. A délkelet-ázsiai muszlim szultánságban ötéves börtön szabható ki a tilalmat megszegőkre. 

Top 0