• Külföld
Faktor

Újabb műholdat juttattak az űrbe, a hordozórakéta visszatéréskor megint megsemmisült

Ismét sikeresen juttatott műholdat az űrbe a SpaceX amerikai magáncég helyi idő szerint pénteken. Falcon-9-es hordozórakétája azonban landolás közben megsemmisült.

A luxemburgi SES vállalat műholdját a floridai Cape Canaveral John F. Kennedy elnökről elnevezett űrközpontjából lőtték ki. A műhold sikeresen Föld körüli pályára állt.

A SES-9 műhold az Egyenlítő fölött kering, és a csendes-óceáni térség több országa, valamint számos ázsiai állam telekommunikációjának biztosításában nyújt segítséget.

Elon Musk, a SpaceX alapítója Twitter-oldalán azt írta, a hordozórakéta nem a tervek szerint érkezett meg leszállóhelye tengeri platformjára (Florida partjaitól 645 kilométerre). Túl nagy sebességgel közelítette meg ahhoz, hogy biztonságosan földet érjen - írja az MTI.

A cégnek tavaly december 22-én már sikerült egy Falcon-9-est sértetlenül leszállítania, miután az megjárta az űrt. A siker jelentőségét az adja, hogy a hordozórakétákat így újra fel lehet majd használni, s ezért olcsóbb lehet a műholdakat az űrbe juttatni. A decemberi bravúr előtt három próbálkozás kudarccal végződött, a rakéták összetörtek. Januárban megfelelő sebességgel tért vissza a hordozórakéta, de egy lábával gond volt, emiatt eldőlt és felrobbant.

Top 0