• Külföld

Újabb idegrendszeri betegség köthető a zikavírushoz

Az autoimmun kór a központi idegrendszert és a gerincvelőt támadja meg a brazil kutatás szerint.

A zikavírust és az idegeket károsító Guillain-Barre-szindrómát már korábban összefüggésbe hozták. Az új felfedezés szerint a kórokozó a központi idegrendszert károsító autoimmun reakciót is kiválthat, a betegség neve ADEM (acute disseminated encephalomyelitis).

Az ADEM általában fertőzések után lép fel, agyi és gerincvelői duzzanatot okozhat, amely az úgynevezett mielinhüvelyt, az idegsejtek hosszú nyúlványait beburkoló réteget károsítja. Ez gyengeséggel, egyensúly- és látásvesztéssel járhat.

A vírust terjesztő szúnyog. Fotó: Europress - Marvin Recinos / AFP

A vírust terjesztő szúnyog. Fotó: Europress - Marvin Recinos / AFP

A brazil kutatócsoport 151 beteget vizsgált meg, ők 2014 decembere és 2015 júniusa között kerültek Recife város kórházába, mindannyian rokonvírusok (zika-, csikungunya- vagy denguevírus) okozta fertőzéssel.

A betegek közül hatnál léptek fel autoimmun betegség tünetei, közülük négynél Guillain-Barre-szindrómát, kettőnél ADEM-et állapítottak meg. A két utóbbi esetben kimutatták a mielinhüvely károsodását. Mind a hat páciensnél zikavírust diagnosztizáltak.

A tüneteik - mozgási és látási zavarok, mentális problémák - nem múltak el a kórházi kezelés után sem.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint a tudomány egyetért abban, hogy a zikavírus a Guillain-Barre-szindrómán kívül a kóros kisfejűség nevű születési rendellenesség okozója is, bár a végérvényes bizonyíték megtalálása még hónapokat, akár éveket vehet igénybe.

A kisfejűséggel született csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később a mentális fejlődést akadályozhatja. Brazíliában eddig 940 esetben bizonyosodott be az összefüggés a terhesség alatti anyai zikafertőzés és a kisfejűség között, további 4300 esetben még folyik a kutatás – írja az MTI.

Top 0