• Külföld
Faktor

Újabb halottja van a párizsi merényletsorozatnak

Kórházban halt meg a párizsi merényletek 130. halálos áldozata. Pénteken a francia kormányfő, Manuel Valls jelentette be a halálesetet. Elmondta,  még sokan vannak életveszélyben a sérültek közül.

Kiderült az is, hogy még októberben elfogták a párizsi merényletek állítólagos főszervezőjének, Abdelhamid Abaudnak a testvérét. A 15 éves Jaszin Abaudot elfogása óta fogva tartják. Többször gyanúba keveredett már terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt, azért kapták el. Valószínűleg ő is terrorista. Bátyját, Abdelhamidot szerdán ölték meg a francia kommandósok Párizs Saint-Denis negyedében.

A marokkói Agadírban fogták el és tartják fogva a terroristagyanús Jaszint. Állítólag 2014 végén csatlakozott az Iszlám Államhoz, a szerdán megölt testvére szervezhette be. Azt még nem tudni, hogy a fiatal Abaudnak van-e bármilyen kapcsolata bátyjának európai csoportjával, és hogy volt-e bármi köze a párizsi támadásokhoz. Annyit viszont elárult a marokkói hatóság, hogy korábban informálták a párizsi biztonsági szolgálatokat. Valószínűleg így jutottak el a kommandósok szerdán Abdelhamid párizsi búvóhelyére - írja az MTI.

A marokkói hatóságok számtalan feltételezett iszlamista szélsőségest tartóztattak le az utóbbi hónapokban. Hétfőn a rendőrség 4 terroristagyanús embert vett őrizetbe. Korábbi marokkói hivatalos adatok szerint körülbelül 1500 marokkói harcol különböző fegyveres csoportok soraiban Szíriában és Irakban. Ezek közül 286-an már meghaltak, 220-an pedig börtönben vannak.

Top 0