• Külföld
Maksa Mónika

Új területeken terjeszkedik az Iszlám Állam

Az amerikai kormány szerint Líbiában már ötezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ugyanakkor a terrorszervezet tagjainak száma Irakban és Szíriában is csökkent.

Korábban 20-30 ezren harcoltak az Iszlám Állam oldalán Irakban és Szíriában. Ez mostanra az amerikai védelmi minisztérium szerint 19-25 ezerre csökkent. Az AP amerikai hírügynökség szerint a legújabb adatok szerint a terrorellenes légicsapások mindkét országban hozzájárultak ahhoz, hogy az Iszlám Állam jelentősége csökkenjen. Azt viszont, hogy Líbiában 2-3 ezerről 5 ezerre nőtt a dzsihádisták száma, éppen az okozta, hogy más országokból oda mentek át a szélsőségesek.

Az iraki és szíriai katonai beavatkozás sok terroristát megölt, az Iszlám Állam ezért nem tudott tovább terjeszkedni és tagokat toborozni. Így sokan inkább Líbiába utaztak.

Forrás: Europress - AFP/Ahmad Al-Rub Aye

Forrás: Europress - AFP/Ahmad Al-Rub Aye

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Iszlám Állam mostanra Líbiában Szirt térségét ellenőrzi. Ez a fővárostól, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekszik.

    John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán a líbiai olajkincsekről beszélt. Azt mondta, hogy nem szeretnék látni, hogy egy „hamis kalifátus” több milliárd dollárt érő olajbevételhez jusson.,

    A terrorellenes szövetség egyelőre nem tervezi, hogy Líbiában is beavatkozik a terroristák ellen, ugyanis az egységkormány létrehozásával akarják elérni a stabilitást az országban – írja az MTI.

    Top 16