• Külföld
Faktor

Új szervezettel küzd a terrorizmus ellen az Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államokban is megnőtt az olyan merényletek száma, amelyet radikalizálódott amerikaiak hajtottak végre, gyakran az Iszlám Állam nevében. Ezek kiszűrésére és a terrorista csoportok befolyásának visszaszorítására jött létre egy új szervezet.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter (Fotó: Europress / Chris Kleponis - AFP)

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter (Fotó: Europress / Chris Kleponis - AFP)

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az új szervezet a Erőszakos Szélsőségesség Elleni Védekezés különleges egysége (CVE) nevet kapta. A CVE-t a Belbiztonsági Minisztérium keretein belül alakítják ki, vezetői ennek a minisztériumnak és az igazságügyi tárcának a szakemberei lesznek, de munkájában részt vesz majd az FBI, a Nemzeti Terrorelhárítási Központ és más szövetségi intézmények is – írja az MTI.

  “Az erőszakos szélsőségesség közömbösítése parancsolóvá vált belbiztonságunk szempontjából, s ez olyan küldetés, amely mellett személyesen elköteleztem magamat”

  - írta közleményében Jeh Johnson belbiztonsági miniszter.

  Loretta Lynch is nagy lehetőséget lát az új szervezet létrejöttében:

  “Az új egység lehetővé teszi a szövetségi kormánynak, hogy hatékonyabban segíthesse a helyi erőfeszítéseket az erőszakos szélsőségesség visszaszorítására.”

  Ha a szervezet létrejön, olyan belső terrorizmushoz kapcsolódó eseteket szűrhetne ki és akadályozhatna meg, mint a San Bernardino-i mészárlás, ahol egy ámokfutó házaspár tizennégy embert gyilkolt meg.

  Az új szervezet létrehozása mellett az amerikai kormány pénteken bejelentette: a külügyminisztérium egy új központot hoz létre, amely lehetővé teszi majd, hogy ne csak az amerikai külügyminisztérium fogalmazzon meg egy-egy ügyben üzenetet, hanem nemzetközi partnerei is hallathassák hangjukat.

  Top 16