• Belföld
Faktor

Bankkártyások figyelem, új szabályok jönnek

Ez a módosítás enyhíthet a félelmein.

Egy már benyújtott törvényjavaslat számos, az ügyfelek számára kedvező változást hozhat a bankkártyáknál - írja az azenpenzem.hu.

Mint a portál kitér rá, ma nem egységes a gyakorlat, de a bankok többsége díjat számít fel, ha a bankkártyánkat elveszítjük, vagy ellopják, és le kell tiltatnunk, illetve pótolni kell. Az új szabályokkal bővítik azon esetek körét, amikor az elveszett vagy ellopott kártya miatti károkból egyetlen fillért sem terhelhetnek az ügyfelekre.

A jövőben a 45 ezer forintos térítési kötelezettség alól is mentesülhetünk, ha nem észleltük a lopást használat előtt, ha a bank hibázott vagy nem biztosította megfelelően a letiltás lehetőségét, illetve ha laza a hitelesítés. A banknak kell majd bizonyítania, ha úgy vélik, az ügyfél súlyosan gondatlan volt. Viszont ha az ügyfél elutasítja az erős ügyfél-hitelesítést, akkor neki kell viselnie a felelősséget. Zárolni csak akkor lehet, ha a fizető fél jóváhagyta a pontos összeget.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Erős ügyfél-hitelesítés: legalább két olyan azonosító, ahol az egyik elem feltörése nem befolyásolja a többi megbízhatóságát, és az eljárás kialakítása révén biztosított az azonosítási adatok bizalmassága.

    Kommentek:

    Top 16