• Belföld
Faktor

Veszélyes járványok üthetik fel fejüket, sokak élete kerülhet veszélybe

A kórokozók megtizedelhetik az emberiséget.

Fotó: Getty Images/Smithcollection/Grado

Fotó: Getty Images/Smithcollection/Grado

Vannak olyan elméletek, amelyek szerint pár évtizeden belül a globális felmelegedés miatt elterjedő kórokozók fogják megtizedelni az emberiséget. Ugyanakkor nem egy több milliárd fős pusztítást okozó új halálos vírustól kell tartani, hanem a rendszeressé váló új helyi járványoktól.

Ennek elkerülésére hozták létre a DAMA nevű kezdeményezést, amely a megelőzésről szól, arról hogy mit kellene tenni, hogy a klímaváltozás miatt előre tudhatóan megjelenő fertőző betegségek ne érjenek minket váratlanul.

Idén augusztusban meghalt maláriában egy négyéves kislány Bresciában. A tragédia előtt az orvosok és az egész olasz egészségügyi rendszer is értetlenül állt, a kislány ugyanis el sem hagyta Olaszországot. A legvalószínűbb, hogy az idei meleg nyáron Itáliában is megjelent az első maláriával fertőzött szúnyog. Ha pedig Észak-Olaszországban már van maláriás eset, akkor a Kárpát-medencében is bármikor megjelenhet a betegség - írja az Index. A malária egyébként nálunk is elterjedt fertőzés volt, az ötvenes évekig voltak Magyarországon is ilyen megbetegedések.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A XXI. században felbukkanó, újra megjelenő vagy új helyeken terjedő betegségek háromnegyede állatokról terjedt át emberre. Ilyen az AIDS, a SARS, a madárinfluenza, a H1N1-es influenzavírus is, de a közép-európai népességet leginkább fenyegető betegségek közül a malária mellett a nyugat-nílusi lázat és a dengue-lázat szokták emlegetni.

    Azzal is számolni kell, hogy a klímaváltozással a fajok elterjedési határai átrendeződnek, és olyan fajok kerülnek egymáshoz gyakori közelségbe, amelyek között korábban nem volt kontaktus.

    Kommentek:

    Top 16