• Pénz
Faktor

Készüljön fel, nemsokára jön a 70 éves nyugdíjkorhatár

A nyugdíjrendszereket meg kell reformálni, hogy az országok továbbra is tudjanak nyugdíjat fizetni az embereknek.

Sok országban fog emelkedni a nyugdíjkorhatár a következő években. A folyamat összhangban van a várható élettartam emelkedésével, illetve csak így válhat anyagilag fenntarthatóvá a nyugdíjrendszer - írja a Napi.hu.

Számos országban zajlik a nyugdíjkorhatár fokozatos megemelése - írja egy friss OECD-tanulmány. Ezt a folyamatot több tényező is indokolttá teszi: egyrészt egyre nagyobb az idősek társadalmon belüli aránya, másrészt a születéskori várható élettartam is egyre növekszik.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezek a folyamatok anyagilag egyre nagyobb terhet rónak a nyugdíjrendszerre, hiszen egyre kevesebb aktív dolgozó kénytelen eltartani egyre több nyugdíjast. A korhatár emelése azonban segíti a rendszer pénzügyi fenntarthatóságát: a később visszavonulók tovább adóznak, emellett pedig kevesebb időt fognak nyugdíjasként leélni.

  A folyamat a magyarországi munkavállalók számára is ismert, mivel nálunk is 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár. Az emelés hazánkban is fokozatosan megy végbe: az új korhatár az 1956 után születetteket érinti, akik 2022-től mehetnek nyugdíjba.

  A magyarországi nyugdíjkorhatár egyébként még az emelést követően sem számít magasnak, mivel az OECD sok tagállamában ezzel megegyező a korhatár. Sőt, több országban már magasabb a korhatár: például Dániában, Finnországban és Hollandiában is megszületett már a döntés a korhatár további emeléséről.

  A kép azonban vegyes, mivel sok országban egyelőre nincsen napirenden az emelés: Izland, Norvégia és Németország sem tervezi egyelőre a nyugdíjkorhatár megemelését. Emellett olyan országok is vannak, amelyek szembe mennek az árral: Lengyelországban elvetették a korhatár emelésének tervezetét, és végül a csökkentés mellett döntöttek.

  Változtatni kellA nyugdíjkorhatár fokozatos megemelésével azonban nem tudják megoldani a legfőbb problémát, miszerint a különböző országok lakossága egyre öregszik. A Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése szerint nem csupán Magyarországon, de a fejlett világban is előbb-utóbb szembe kell nézni a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer megreformálásával.

  A népesség elöregedése és fogyása jelenti a legnagyobb, ám nem az egyetlen problémát: sokan vannak azok, akiknek olyan alacsony a bérezésük, hogy az állami nyugdíjkasszába befizetett hozzájárulásuk csekély. További problémát fog jelenteni, hogy a digitalizáció hatására várhatóan rengeteg munkahely fog megszűnni a közeljövőben.

  "Jobb, ha mindenki felkészül, 70 éves kor az új nyugdíjkorhatár"  - állítja Suze Orman, amerikai pénzügyi szakértő. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy igaza van, hiszen a probléma kezelésének másik módja, miszerint csak minimális összegű nyugdíjakat fognak folyósítani a jövőben, talán még kevésbé elfogadható megoldás.

  Kommentek:

  Top 16