• Külföld
Faktor

Új felvételeket tettek közzé a szökésben lévő brüsszeli terroristáról

Még mindig szökésben van az egyik brüsszeli merénylő: a repülőtéri kamerák felvételén látható világos kabátot és fekte kalapot viselő férfit a robbantások óta keresik a hatóságok. Most új felvételeket tettek közzé róla, és a lakosság segítségét kérik az elfogásához.

A felvételeket a belga szövetségi ügyészség mutatta be egy sajtótájékoztatón, írja az Independent. Az a terrorista látható rajtuk, akiről azt gondolják, hogy elmenekült a Zaventem repülőtérről, ahol két bomba robbant fel, és egy harmadikat a rendőrök megtaláltak egy bőröndben. A férfiről már korábban is közöltek felvételt, amelyen két másik, fekete ruhát viselő férfi társaságában látható, miközben poggyászkocsikat tolnak a repülőtéren. A két másik férfit már sikerült azonosítania a hatóságoknak Ibrahim el-Bakraoui, illetve Najim Laachraoui néven. Ők voltak a zaventemi robbantók, és a helyszínen meghaltak. A harmadik, világos kabátos vagy kalapos férfiként emlegetett támadó személyazonossága még nem ismert, és azóta is keresik a rendőrök.

A most közzétett felvételek Zaventem és Brüsszel különböző pontjain készültek biztonsági kamerákkal (CCTV) az ismeretlen férfiról. A hatóságoknak ez alapján egy videóban sikerült rekonstruálni azt, hogy merre járt a robbanást követően. A videóból kiderül, hogy gyalog hagyta el repülőteret, majd eljutott Zaventemből Brüsszelbe. A férfi több utcai biztonsági kamera felvételén is feltűnik Brüsszel különböző pontjain. Itt 9 óra 50 perckor, majdnem két órával a robbantások után vesztették el a nyomát.

Eric Van der Sypt ügyész azt kérte, hogy jelentkezzen, akinek információja van „az úgynevezett kalapos férfiról”, és különösen várják azokat, akik esetleg fényképet vagy videófelvételt készítettek róla. A CCTV felvételek alapján a férfi másik ismertetőjelétől, a világos kabáttól még az előtt megszabadult, hogy Brüsszelbe ért volna. A hatóságok most a kabátot is keresik.

Március 22-én a terroristák összesen három bombát robbantottak: kettőt a brüsszeli repülőtéren, amely Zaventemben található, és egyet a Maelbeek metróállomásnál, több EU-s épület közelében. A 35 halálos áldozattal járó brüsszeli merényletekről ide kattintva olvashatja el a legfrissebb összefoglaló cikkünket.

fotó: police.be

fotó: police.be

fotó: police.be

fotó: police.be

Top 0