Faktor

Ügyvéd: Abdeslam nem tudott a merényletről és nem ellenzi a kiadatást

Nem harcol tovább franciaországi kiadatása ellen a párizsi merényletekben részt vevő Salah Abdeslam. Ügyvédje azt mondta, Abdeslam nem tudott arról, hogy merényletek lesznek Brüsszelben.

Az AFP szerint Sven Mary, a pénteken elfogott Salah Abdeslam ügyvédje ma azt mondta a riportereknek, hogy ügyfele azt állítja, nincs köze a keddi bombamerényletekhez. A hatóságok ugyanis feltételezik, hogy Abdeslam elfogása összefüggésben állhat a brüsszeli eseményekkel, és ha nem fogják el, ő is részt vett volna a merényletekben.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a párizsi terrortámadásokat túlélő terrorista, aki korábban kifejezetten harcolt az ellen, hogy kiadják Franciaországnak, most már szeretne visszatérni hazájába, hogy magyarázatot adjon tetteire, amennyire lehet.

Salah Abdeslam arra kért engem, hogy tájékoztassam önöket, hogy szeretne visszatérni Franciaországba, amilyen hamar csak lehet

- mondta az ügyvéd a riportereknek.

Sven Mary (fotó: Europress - Aurore Belot / AFP)

Sven Mary (fotó: Europress - Aurore Belot / AFP)

Abdeslamnak ma volt a kiadatási meghallgatása a brüsszeli igazságügyi palotában, ami miatt óriási volt a rendőri készültség a bíróságnál. Abdeslam maga nem volt jelen, csak képviselője, Sven Mary, akit a gonosz ügyvédjeként szoktak emlegetni, mert számos közellenségnek tartott bűnözőt védett már. A Le Soir rendőrségi forrásokból tudta meg, hogy az ügyvédet tegnap meg is támadták. Ezt Sven Mary megerősítette a lapnak. Részleteket nem közölt, csak azt, hogy kénytelen volt alkalmazottai érdekében bezárni az irodáját.

Az MTI azt írja, hogy Sven Mary a támadás után nem kért rendőrségi védelmet, pedig saját bevallása szerint rengeteg fenyegető üzenetet kap, mióta elvállalta Abdeslam védelmét. Az ügyvéd most azt mondja, ha előre látta volna, hogy Brüsszelben is merényletek lesznek, nem vállalta volna el a terrorista védelmét.

A Guardian úgy tudja, hogy Abdeslam bírósági meghallgatását az ügyvéd kérésére április 7-ére halasztották.

Sven Maryről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, Salah Abdeslam március 18-i elfogásáról pedig itt olvashat.

Top 0