• Sport
Faktor

UEFA: semmi okunk megemlékezni a halálos áldozatokról

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) úgy döntött, hogy a 2016-os Európa-bajnokság negyeddöntői előtt nem lesz egyperces gyászszünet az isztambuli eseményekre reagálva. Kedden este három fegyveres támadta meg Isztambulban az Atatürk nemzetközi repteret, legalább 41 ember meghalt.

Fotó: Europress - Defne Karadeniz/Getty Images

Fotó: Europress - Defne Karadeniz/Getty Images

Az UEFA azt közölte: hogy csak akkor van megemlékezés egy-egy mérkőzés előtt, ha a tragédia közvetlenül kapcsolódik a futballhoz, a rendező országhoz, vagy az egyik résztvevő válogatotthoz.

Törökország viszont már kiesett az Eb-ről, így nincs rá ok, hogy tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt.

A döntés azért érdekes, mert Törökország részt vett a tornán, a csoportjában harmadik lett, de három pontjával nem mehetett tovább a nyolcaddöntőbe. A tavaly novemberi párizsi terrortámadások után (129 ember meghalt, a franciák pedig szükségállapotot hirdettek) viszont a csapatok meccsei előtt volt gyászszünet, a játékosok pedig fekete karszalagot viseltek.

A török szurkolók nagy botrányt rendeztek a párizsi robbantások után, novemberben a válogatott Görögországgal játszott, a törökök pedig végigfütyülték a gyászszünetet. Később azt állították, hogy nem tisztelenségből tették mindezt, egyszerűen dühösek voltak, mert az októberi,

ankarai robbantások után a világ nem gondolt az ő áldozataikra, pedig ugyanúgy az Iszlám Állam támadta meg Törökországot, mint Franciaországot.
Kommentek:

Top 0