• Belföld

Uber: letölthetik a NAV tájékoztatóját a sofőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken közzétette honlapján az Uber-sofőrök számára készített tájékoztatóját arról, hogy a sofőrök hogyan teljesíthetik adózási kötelezettségüket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken jelentette be, hogy az adóhatóság a tájékoztató megjelenése után zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben.

A tájékoztató leírja, milyen adózással kapcsolatos teendőik vannak az Uber-sofőröknek. Aki uberezik, az áfaalany, ezért adózóként be kell jelentkeznie az adóhatósághoz, amely adószámot ad neki. Aki nem jelentkezik be és adószám nélkül dolgozik, azt büntetheti a NAV. A vállalkozásnak közösségi adószámmal kell rendelkeznie.

Ezen kívűl a sofőrnek az utasok számára nyújtott szolgáltatás után adófizetési, bevallási és számlaadási kötelezettsége van. A számlát legkésőbb 15 napon belül kell kiállítani, a teljes kifizetett összegnek szerepelnie kell rajta.

A sofőr akkor lehet áfamentes, ha bevétele éves szinten, időarányosan nem haladja meg a 6 millió forintot, és teljesíti az egyéb előírásokat is. Ugyanakkor az adómentes sofőrnek is számlát kell adnia a fuvarról.

Az adózás pedig  attól függ, hogy a sofőr milyen vállalkozási formában dolgozik. Például az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási szabályok szerint biztosítottnak minősül, így ezt is fizetnie kell.

A részletes szabályokattartalmazó információs füzeteket a nav.gov.hu weboldal bal oldalán az Információs füzetek menüpont alatt lehet megtalálni.

Top 0