• Belföld
Faktor

Nagyságrendekkel drágul idén a fűtés, ha így melegíti otthonát

A tűzifát érdemes időben beszerezni, hiszen a víztartalmától is függ a fűtőértéke. Ha pedig későn veszi meg, túl nedves lesz a tüzelő.

Magyarországon 2017-ben soha nem látott áron lehetett tűzifához jutni. 2018-ban pedig ismét az látszik, hogy tovább folytatódik az évek óta tartó áremelkedés, ráadásul egyes becslések szerint idén nagyobb növekedés jöhet, mint ami a rekorddrágulást hozó 2016-2017-es szezonban volt tapasztalható. Már most, szeptember elején van ugyanis olyan tűzifahirdetés, ami árulkodó a "várható" drágulást illetően, de az igazán komoly roham még előttünk van.

2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egységes, fűrészelt tűzifa átlagára soha nem látott mértékre ugrott Magyarországon. Tavaly ugyanis egy mázsa tűzifáért 3 360 forintot kellett kifizetni, ami több mint háromszáz forinttal több volt a 2016-ban tapasztalhatónál.

Egyre drágábban juthatunk hozzá.

Egyre drágábban juthatunk hozzá.

A drágulás mértékének jelentőségét jól jelzi, hogy ekkora árnövekedés hazánkban utoljára 2006-2007-ben volt tapasztalható, akkor szintén 310 forintos volt az emelkedés egyik évről a másikra. A rekord magas 2017-es árak azonban koránt sem jelentik azt, hogy a drágulás tetőzött volna tavaly Magyarországon, hiszen hazai szakértők szinte egybehangzóan mondják: idén is számítani kell a drágulásra, a kérdés csak az, hogy mekkorára, valamint, hogy lesz-e egyáltalán - időben - elég fa a téli hideg átvészelésére.

Ahhoz, hogy megértsük miként alakul a tűzifaár fontos leszögezni, hogy a kiskereskedelmi forgalomban meglévő árak jelentős mértékben (60-70  százalékban) a tűzifa termelők áraitól függenek, de az azon túl érvényesített költségekre, árrésre az erdőgazdasági társaságoknak nincs ráhatása - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az ország egyik legnagyobb fakitermelője, az Északerdő Zrt. Saját áraikat illetően a társaság éves szinten az előző szezon árainak 2-5 százalékos növekedésével számol. Ezzel szemben a Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta a portált, hogy ők a tűzifa árát nem tervezik változtatni idén. 

Bár a Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy 2018-ban is megfelelő termelésre lehet számítani, ezzel szemben a Prémium Tűzifa Kereskedés arról számolt be, hogy tűzifa jellemzően hol van, hol pedig nincs. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár az erdőben ténylegesen van fa, a kereskedő információi szerint alig van ember, aki azt kitermelje. Mindez pedig azt jelenti számára, hogy az évnek ebben a szakában, amikor jócskán megnő a tűzifa iránti kereslet, nem minden esetben tud fát szerezni egy-egy erdészettől. Tehát a fogyasztókat sem tudja időben kiszolgálni. A fa kivágása mellett ráadásul problémás a szállítás is, hiszen sokszor fuvarozót is nagyon nehéz találni egy-egy feladatra. 

"Érdemes egy próbát tenni, ha valaki magánemberként felhív egy erdőgazdaságot, hogy neki tűzifa kellene, akkor nem biztos, hogy fog is kapni" - mondta el a kereskedő, aki most úgy látja, hogy  a tűzifa idén semmiképp sem lesz olcsóbb, ha drágul, akkor viszont a végfogyasztók nyugodtan számolhatnak akár 10-15 százalékos áremelkedéssel is. 

Bár az igazi tűzifa iránti roham még egy kicsit odébb van, egyes hirdetésekből már most azt látszik, hogy a szakértők által prognosztizált 15 százalék még nincs meg, de 9 százalékos drágulással már most simán lehet számolni.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó mindkét erdészet felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzifát érdemes jóval korábban beszerezni, akár több szezonnal is a felhasználás előtt, ugyanis a fa fűtőértéke leginkább annak nedvességtartalmától függ.

Mindez pedig azt jelenti, ha valaki egy-két évvel a felhasználás előtt szerzi be a tűzifát, és megfelelő módon szárítja, akár 20-30 százalékkal több hőt is nyerhet ugyanakkora mennyiség felhasználásával - mondta el a Pilisi Parkerdő Zrt. A fűtési hatékonyság növelés érdekében az Északerőd Zrt. is a kitermelés idejétől számítva minimum 6-8 hónapos szellős helyen való tárolást ajánl. Rossz hír ugyanakkor, hogy az ősszel vásárolt fa, télre bizony már nem szárad ki.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai alapján a hazai lakásállomány majd 22 százalékában egyedi helyiségfűtéssel fűtenek, ami a gyakorlatban a fafűtést jelenti.

Kommentek:

Top 0