• Belföld
Faktor

Ha tűzifát vesz, erre nagyon figyeljen

A technika fejlődésével a csalóknak is egyre több lehetőségük van. Most már semmit sem kell tenniük, csak feladni egy hirdetést, és egy bankszámlán begyűjteni a pénzt, miután átverték az embereket.

A tűzifával eddig máshogy ejtették át az embereket: vizes fát adtak vagy kevesebb köbmétert szállítottak ki, mint amennyit kiszámláztak.

Nem szabad előre utalni.

Nem szabad előre utalni.

Idén viszont már többször feltűntek az új csalások is, és néhány napja Békés megyében is átvertek két férfit. Az "eladók" egy békéscsabai és egy csorvási férfival is előre átutaltatták a vételárat, a fát azonban nem szállították ki.

A békéscsabai rendőröknek is ők jelentették be az esetet. Néhány nappal ezelőtt az újságban megjelent apróhirdetés alapján szerették volna beszerezni a téli tüzelőjüket, de becsapták őket.

Július 1-jétől tűzifa vásárláskor ún. „Tűzifavásárlói tájékoztatót” is kötelező mellékelni a szállítójegyhez. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tájékoztató nélkül ne vegyék át a téli tüzelőt. A Nébih szakemberei „Tűzifát csak okosan!” címmel útmutatóval is segítik a lakosságot, hogy a lehető legjobb minőségű termékhez jussanak.

Elmondták, hogy olcsón hirdetett fát akartak rendelni és felhívták a megjelölt telefonszámot. Az ügyintézővel megegyeztek a mennyiségről és a kiszállítás időpontjáról, majd az alkunak megfelelően a megadott számlaszámra előre elutalták a vételárat.

A fát azonban nem kapták meg és a korábban hívott telefonszámon a hirdető is elérhetetlenné vált. A Békéscsabai Rendőrkapitányság csalás miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.  

A fát alaposan meg kell nézni.

A fát alaposan meg kell nézni.

Azért, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe, fogadja meg a rendőrség tanácsait:

  • Csak olyan cégtől vagy vállalkozótól vásároljon, amelynek van telephelye!
  • Soha ne utalja el előre az árat!
  • A fát méresse le pontosan, a mérésnél is legyen jelen és vegye át a mérlegjegyet is.
  • Csak akkor fizessen, ha kiszállították és lerakták a megállapodásban megjelölt mennyiséget.
  • Érdemes felírni a szállítókocsi rendszámát és elkérni a számlát is.
  • Ha házaló árustól akar vásárolni, kérjen segítséget rokonaitól, barátaitól. Ellenőrizzék a fa eredetét, mennyiségét, minőségét és ha bármi gyanúsat vesznek észre – a legfeltűnőbb az olcsó ár lehet - azonnal szóljanak a rendőrségnek.
  • Idegeneket soha ne engedjen a házába és soha se lehessen látni, hogy honnan veszi elő a pénzt.
Kommentek:

Top 0