• Autó
Autószektor

Tüzes autók, meleg helyzetek

Évről-évre több személyautó gyullad ki Magyarországon, tavaly már bő félezer kapott lángra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint nem árt felkészülni a meleg helyzetekre.

„Kigyulladt egy autó az M7-es autópályán.”; „Autó égett Sopronban”; „Így lángol egy autó a BAH-csomópontnál”; „Kigyulladt egy autó Herceghalomnál.” Egymást érték a lángra kapott autókról szóló hírek az utóbbi évben: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikái szerint 2013 óta folyamatosan és jelentősen nőtt a járműtüzek száma. Míg hat évvel ezelőtt „csak” 305 ilyen esetet regisztráltak, egy évvel később már 371-et, 2016-ban 460-at, tavaly pedig 578-at. Csupán az adhat okot bizakodásra, hogy az idén április közepéig „mindössze” 126 járműtűz történt, ami időarányosan kedvezőbbnek látszik.

A katasztrófavédelem statisztikái szerint előfordul gyújtogatás, és nem ritka, hogy garázsban – például szakszerűtlen hegesztés közben – kapnak lángra autók. Nem egy esetben például eldobott csikk miatt keletkező tűz terjed át járműre, de a nyári melegben az utastérben hagyott majd felrobbanó öngyújtó, spray is gyakori ok. Ugyanakkor a katasztrófavédelem közlése szerint ritkán fordul elő, hogy baleset miatt gyullad ki jármű. „Csupán 0,29 százalék rá az esély, vagyis statisztikailag csak minden 342. közlekedési baleset során gyulladhat ki az autónk. Tavaly összesen 16757 közúti közlekedési baleset történt, és mindössze 49 autó gyulladt ki az ütközés következtében.”

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A tavalyi 578 eset közül 202-nél a motortérben, 133-nál pedig az utastérben keletkezett tűz. 22 alkalommal a fékrendszer, 6 esetben pedig a kipufogórendszer hibája miatt kapott lángra kocsi. 128 olyan autótűz volt, amelynél az autó teljesen kiégett és nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy hol és miért keletkezett a tűz. Vagyis a statisztikák szerint az esetek majd felénél az autó műszaki okok miatt gyulladt ki. Ezt okozhatja konstrukciós hiba is, de a legtöbbször más áll a háttérben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakértője úgy fogalmazott:

A személyautók tüzénél meghatározó tényező a jármű műszaki állapota, életkora, karbantartottsága, valamint a megtett kilométerek száma is. A bekövetkezett autótüzek elemzése alapján megállapítható, hogy az esetek felében a motortérben keletkezett a tűz. Jellemzően az üzemanyagellátó-rendszerből jut ki az üzemanyag, amelyet a motor keltette hő gyújt meg. A motortérben keletkező tüzek terjedését elősegítik az olajlerakódások, zsíros szennyeződések.

Mit tehetünk, ha kigyullad az autónk? Ha füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, akkor azonnal álljunk félre. Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni, csak ezután foglalkozzunk az autóval!

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha ilyenkor gyorsan nyitjuk nyitjuk fel a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap és hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól és súlyos égési sérüléseket okozhat. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltókészülék tartalmát. Ha biztonságosan el tudjuk végezni, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítsuk a járművet. 

– javasolták a katasztrófavédelem szakértői.

Fontos azonban tudni, hogy a lángok továbbterjedését a tűz kezdeti állapotában van esély megakadályozni, ellenkező esetben egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Az autókban található elektromos berendezések és a motortérben előforduló éghető anyagok miatt a különböző habbal oltó berendezések alkalmazása a legcélszerűbb és legcélravezetőbb. A személygépjárművekben nem kötelező elhelyezni tűzoltó eszközt, de mindenféleképpen ajánlott ilyen beszerzése.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az ABC porral oltó készülék sem rossz, de a motortérbe befújt a kis porszemcsék későbbi eltávolítása nehézkes, ezért inkább egy ABF habbal oltó tűzoltó készüléket érdemes beszerezni. Egy 2 literes ABF habbal oltó tökéletes választás az autóba, ha nem akarunk ennyit költeni, akkor egy 2 kilogrammos ABC porral oltót már 10 liter benzin áráért is tudunk venni. Egy másik megoldás lehet a Tűzfaló: a kis helyen is elférő, henger alakú szerkezetből a beindítás után nagy mennyiségű oltóanyag áramlik ki. A gyártó szerint beindítás után elég a Tűzfalót bedobni az égő autóba, és jó eséllyel megfékezi a lángokat.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0