• Krimi
Kiscsatári Ferenc

Túszt is ejtettek a szökött rabok

Egy öreg vietnami taxisofőrt ejtettek túszul azok a rabok, akik januárban szöktek meg a Santa Ana-i börtönből. A férfi elmesélte, hogy milyen kalandokban volt része a fegyencekkel töltött egy hét alatt. Arról is beszél, hogy az életét a szintén vietnami származású szökött fegyenc mentette meg.

A Faktor is írt korábban arról, hogy január 22-én három rab szökött meg a kaliforniai Orange megyei börtönből. Mindhárman súlyos bűncselekményekért ültek és az ítéletre vártak. Az egyik rabot egy héttel később, a másik kettőt pedig egy nappal azután kapták el a rendőrök.

A három szökött rab: Tieu, Nayeri és Duong.

A három szökött rab: Tieu, Nayeri és Duong.

A rabok egy 74 éves taxisofőrt ejtettek túszul amikor menekültek. Az idős férfi arra számított, hogy nem éli túl az emberrablást. Egyikük egy pisztolyt nyomott a gyomrába és úgy kényszerítette, hogy velük menjen. Aztán pár nappal később ugyanannak a fegyencnek köszönhette meg, hogy életben maradt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Long Hoang Ma pár órával a szökés után vette fel az autójába a három férfit. Aztán az egyik rab, Bac Duong elővette a pisztolyát és az idős sofőr gyomrába nyomta. Később, az együtt töltött napok alatt Duong úgy szólította a férfit, hogy: Bátya. Mindketten Vietnamból érkeztek az Egyesült Államokba.

  Végül Bac Duong volt az, aki szabadon engedte a férfit abból a San Jose-i motelből, amiben az embervadászat alatt húzták meg magukat.

  A szívem mélyén úgy érzem, hogy Bac Duong mentette meg az életem. Kimondhatatlanul hálás vagyok neki. Azt hittem, hogy meg fogok halni.

  - mondta Long Hoang Ma vietnami nyelven az újságíróknak. A férfi ugyanis csak nagyon keveset beszél angolul. Nem tudta, hogy melyik pillanatban ölik meg, miközben 640 kilométert vezetett a három erőszakos bűnözővel az autójában.

  Ma azt hitte, hogy nem fogja túlélni. Forrás: youtube-wochitNews

  Ma azt hitte, hogy nem fogja túlélni. Forrás: youtube-wochitNews

  A rabok Long Hoang Ma személyi igazolványát használták a szoba kibérléséhez. Szintén ezzel az igazolvánnyal vették fel azt a 3 ezer dollárt is, amit az egyik rab, Nayeri anyja küldött nekik.

  Amikor biztonságban érezték magukat, Duong Bac azt mondta a férfinak, hogy Nayeri és a harmadik társuk Jonathan Tieu azt tervezik, hogy megkötözik a Home Depotban vásárolt kötéllel és utána megölik a taxisofőrt.

  Duong a saját életét is féltette, miután összeveszett Nayerivel, aki véresre verte a 43 éves rabtársát.

  Nagyon gyenge az angolom, de Nayeri azt ordibálta, hogy: Bumm öregember, Bumm öregember! Aztán egymással verekedtek. Bac rettegett tőle.

  - mondta Long Hoang Ma. Ez január 28-án történt. Egy nappal korábban Santa Cruzba utaztak. A tengerparton ellökdösték a móló végéig és Nayeri készített egy szelfit. Csak hárman voltak a képen, Nayeri, Ma és Tieu. Bac Duongot lehagyták róla.

  Visszafelé másik úton mentünk. Sokáig autóztunk csak körbe és körbe. Amikor visszaértünk a motelbe, tudtam, hogy még egy napig életben hagynak.

  - mondta a férfi. Másnap Duonggal együtt visszamentek Santa Anába, ahol Duong feladta magát. Nayerit és Tieut egy nappal később fogták el a rendőrök San Jose-ban. Egy hajléktalan férfi felismerte az utcán azt a kisteherautót, amit köröztek a rendőrök az emberrablás miatt.  

  Duong, miután feladta magát. Forrás: youtube-wochitNews

  Duong, miután feladta magát. Forrás: youtube-wochitNews

  A hajléktalan, Matthew Hay-Chapman arról beszélt az újságíróknak, hogy ugyan a parkban alszik, de azért követi a híreket, és így ismerte fel az autót. Ezért a 140 ezer dolláros nyomravezetői díjat is megkaphatja.  

  Long Hoang Ma-nak nyolc unokája van és a Dél-Vietnami hadseregben századosi rangban szolgált a háború alatt. Egy vietnami nyelvű újságban hirdeti a taxicégét, onnan rendelte meg Duong január 22-én. Elmentek a Target szupermarket lánc egyik üzletébe, utána pedig egy mosodába. Duong azt mondta, hogy szükségük van rá és segíteni fog nekik egy pár napig, aztán elővette a pisztolyt.

  Pizzát ettek, sört és whiskyt ittakNaery átvette a kormányt és egy Rosemeadi motelbe mentek. Másnap reggel Duog bekapcsolta a tévét és a saját körözési fényképeiket nézegették benne – írta a Guardian. Délután Duong lopott egy fehér furgont és egy másik rendszámtáblát hozzá. Három éjszakát töltöttek abban a motelben.

  Amikor autózgattak Duong és Ma mentek a taxival, Nayeri és Tieu a lopott furgonnal. Esténként pizzát, sült rizst és spagettit ettek és minden este megittak két rekesz Heinekent és egy üveg Jack Daniel’s whiskyt.

  Azon az estén is részegek voltak, amikor összevesztek egymással. Másnap reggel Nayeri elment kötelet venni Tieuval, de a pisztolyt Duongnál hagyták. A következő nap, amikor újra egyedül voltak, Duong fogta a pisztolyt és a taxiba parancsolta Ma-t. A férfi biztos volt benne, hogy meg fogja ölni. Ehelyett azt mondta neki, hogy irány dél és visszamentek Santa Anába.

  Tovább taxizik az idős férfi. Forrás: youtube-wochitNews

  Tovább taxizik az idős férfi. Forrás: youtube-wochitNews

  Azóta a férfi már újra mosolyog a Hondája kormánya mögött. A taxiján még ott vannak a sárga matricák, amiket a rendőrök ragasztottak fel, amikor az ujjlenyomatokat rögzítették róla. A műszerfalon pedig egy Buddha figura vigyorog az utasokra.

  Végig itt volt velem. Azt hiszem, hogy szerencsét hozott

  - mondta nevetve az újságíróknak Long Hoang Ma.

  Top 16