• Külföld

Túszokat tartott fogva a terrorista

A brüsszeli repülőtéri öngyilkos merénylők egyike, Najim Laachraoui francia újságírókat tartott fogva túszként Szíriában.

Marie-Laure Ingouf, két volt túsz ügyvédje a Reutersnek azt mondta: "Meg tudom erősíteni, hogy Laachraoui volt ügyfeleim egyik fogvatartója."

A négy újságíró közül Ingouf két kliense 10 hónapon át volt túsz Szíriában. 2014 áprilisában szabadultak ki. Elmondásuk szerint Laachraoui feladata volt kihallgatni a túszokat. Ő ezt kevésbé kegyetlenül végezte, mint egyik harcostársa, a francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche, aki aztán Európába visszatérve 2014 májusában négy embert meg is ölt, miután megtámadta a brüsszeli Zsidó Múzeumot.

Najim Laachraoui.

Najim Laachraoui.

A 25 éves, marokkói származású, de belga állampolgár Najim Laachraoui a két terrorista egyike volt, akik felrobbantották magukat március 22-én a brüsszeli nemzetközi repülőtéren. A férfi előtte öt éven át dolgozott a repülőtéren. 2013-ban Szíriába ment egy időre, hogy az Iszlám Állam tagjaként harcoljon. A terrorszervezet kiképezte robbanószerkezetek gyártására, majd miután a harcokban megsebesült, a szervezet Európába küldte, hogy terrortámadást hajtson végre – írja az MTI. Ő készíthette a párizsi és brüsszeli merényletek során használt bombákat.

A terrortámadásokért felelős sejt felépítéséről és tagjairól ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Top 0