• Külföld
Faktor

Tusk: még mindig túl nagy a migránsok áradata

Még mindig túl nagy a migránsok áradata Európa felé - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Ankarában, ahol Ahmet Davutoglu kormányfővel tárgyalt a jövő hétfői uniós-török csúcstalálkozó előtt.

"Mindketten egyetértettünk abban a tényben, hogy túl nagy a menekültek áradata, és további intézkedésekre van szükség. Amúgy nem számokról van szó, hanem arról, hogy teljesen lecsökkenjen és teljesen megszűnjön ez a szomorú jelenség" - mondta a két politikus közös sajtótájékoztatóján Tusk.

Fotó: Europress-Hakan Goktepe, Handout / TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE / AFP

Fotó: Europress-Hakan Goktepe, Handout / TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE / AFP

"Törökország dolga eldönteni, hogy melyek a legjobb eszközök az áradat feltartóztatására. Európában sokan látnának szívesen egy olyan mechanizmust, amelynek révén gyorsan és nagy méretekben lehetne visszaküldeni a migránsokat Törökországba. Ez hatékonyan felszámolná az embercsempészek üzleti modelljét" - mondta.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Davutoglu arra panaszkodott, hogy "nem Törökország és nem Európa felelős a szíriai válságért, de Törökország és az Európai Unió viseli a következményeket". A miniszterelnök azt ígérte, hogy országa végrehajtja a tavaly novemberben az unióval kötött megállapodást a migránsok feltartóztatásáról -írta az MTI.

    Az Európai Tanács elnöke megköszönte a török erőfeszítéseket, és azt mondta: "Törökország, ugyanúgy, mint az Európai Unió, keményen dolgozik az ügyön, de kell még egy kis idő".

    Top 16