• Külföld
Faktor

Tusk: le lehet zárni a nyugat-balkáni migránsútvonalat

A nyugat-balkáni útvonal teljes lezárása, a Törökországgal folytatott együttműködés kiszélesítése és a migrációs válság enyhítését szolgáló humanitárius eszközök körének kibővítése a hétfői EU-török csúcsértekezlet legfőbb feladata. Jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Vissza kell térni a schengeni szabályokhoz

- mondta Donald Tusk, aki úgy vélte, hogy a nyugat-balkáni menekültútvonal által érintett országok készek és elszántak a közös szabályok és döntések, köztük a schengeni egyezmény teljes körű alkalmazására.

Tusk szerint véget kell vetni annak a politikának, hogy a migránsútvonalon fekvő országok csak továbbítják a bevándorlókat az útvonalon fekvő következő országnak. Ez ugyan nem oldja meg a migrációs krízist, de alapfeltétele a konszenzusos együttműködésnek, amelyre vonatkozó szándékát hétfőn minden tagállamnak meg kell erősítenie.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ezzel a megközelítéssel az EU lezárhatná a nyugat-balkáni útvonalat, amelyen tavaly 880 ezer, az idei év első két hónapjában 128 ezer ember érkezett Európába - mondta az Európai Tanács elnöke. 

    Az uniós tanács elnöke beszámolt arról, hogy Ahmet Davutoglu török kormányfő megerősítette: Ankara készen áll a török vizeken feltartóztatott migránsok visszafogadására. Hozzátette: úgy Törökország, mint az unió hisz abban, hogy csökkenteni lehet a nagyarányú bevándorlást azzal, ha Görögországból gyorsan visszaküldik a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlókat. A politikai akarat ehhez megvan, de a gyakorlati megvalósítás akadozik, ezért Görögországnak támogatásra van szüksége.

    Az Európai Tanács elnöke azt reméli, hogy a migrációs válság kérdésében uniós konszenzus születik egy átfogó stratégiáról, amelyet ha lelkiismeretesen végrehajt minden tagállam, segíthet megakadályozni a további beáramlást, és kezelni tudja a válságot. 

    Top 16