• Külföld
Faktor

Kiderült a turizmus egyik óriási hátránya, durván károsítja a környezetet

A turisták közül az amerikaiak és a kínaiak felelnek a legtöbb károsanyag-kibocsátásért.

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 8 százalékáért felel egy jelentés szerint - írja az MTI.

Arunima Malik, a Sydneyi Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől (UNWTO). Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. Eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.

Az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása.

Az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az így kialakított sorrend szerint a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.

  Arunima Malik és munkatársai szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető globális emissziót.

  "Ezek az elemzések azonban nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek" - vélik.

  A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként 3,3 százalékos növekedést jelent.

  A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni. Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxiod mennyisége.

  Az utóbbi években ugyanis "az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása és más szolgáltatások igénybe vétele" - emelték ki a tudósok. "Elemzésünk az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ide értve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések és a szuvenírek" - mondta Arunima Malik.

  Kommentek:

  Top 16