• Külföld
Frányó Krisztina

Turistahajókat támadhat meg az Iszlám Állam a Földközi-tengeren

A NATO egyik vezető katonatisztje szerint az Iszlám Állam közeljövőre vonatkozó tervei között egy hajóhad létrehozása is szerepelhet - amellyel később támadásokat indítanának a Földközi-tengeren utazó hajók ellen. Ezt pedig annak köszönhetően érhetik el, hogy egyre több part menti területet szereznek meg Líbiában.

Fotó: Europress / George Ourfalian - AFP

Fotó: Europress / George Ourfalian - AFP

Clive Johnstone NATO-admirális szerint a terrorszervezet líbiai előretörése „kellemetlen árnyékot” vet a Földközi-tengeren való hajózásra. Az orosz és a kínai gyártású fegyverarzenál gyors bővülése a régióban szintén azt jelenti, hogy egyre nő a lehetőség arra, hogy a terroristák megtámadjanak egy turista- vagy kereskedelmi hajót – írja a Telegraph.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Miután az Iszlám Állam megszerezte Líbiában a tengerparti Szurt városát, több európai állam is figyelmeztetést látott az esetben. Az Egyesült Királyság és Olaszország ígérete szerint kiképzőcsapatokat küld a térségbe.

  A tengerészeti admirális szerint az Iszlám Állam nemsokára újra változtat támadási módjain, és tengeri akciókat fog végrehajtani.

  „Tudjuk, hogy el szeretnék hagyni a partokat. Tudjuk, hogy szeretnének létrehozni egy tengeri hadosztályt is, ahogy az al-Kaidának is volt korábban hajóhada.”

  Amennyiben a Földközi-tenger katonai övezetté válik, a kereskedelmi és a turistahajók komoly veszély alá kerülnek.

  Kínai, orosz és koreai fegyverek szállítói korábban is megtalálták azokat az útvonalakat, amelyekkel a Hamászhoz vagy a Hezbollahhoz juthattak el. Johnstone szerint a terroristák részéről a jövőben „fennáll annak a borzalmas lehetősége, hogy nagyon jó minőségű fegyverekkel egy turistahajó, egy olaj- vagy egy konténerszállító ellen forduljanak.”

  A férfi szerint a NATO-szövetségesek nem hagyhatják, hogy kiszoruljanak a Földközi-tenger keleti részéről, ahol az orosz tengerészeti erő egyre aktívabb. De Johnstone azt mondja, hogy a terroristák támadása nem egy jól felépített, előre kitervelt akció lesz, hanem egy véletlen merénylet.

  Top 16