• Külföld
Faktor

Tüntet a lengyel hadsereg - öt magas rangú tábornok mondott le

Hivatalosan nem tették közzé a lemondott tábornokok nevét, de a média úgy tudja, hogy igen komoly fejleményről van szó, hiszen köztük van a főparancsnokság vezérkari főnöke, Ireneusz Bartniak tábornok, valamint a szárazföldi haderőnem, a haditengerészet, illetve a páncélos erők és légi szállítású alakulatok parancsnoka is.

Misiewicz azt mondta: a lemondásokról szóló sajtóértesülések megelőzték a tárcához hivatalosan benyújtott lemondásokat.

A katonák a sajtó közvetítésével kommunikálnak feletteseikkel

- mondta a szóvivő, kiemelve, hogy rendkívül negatív véleménnyel van az ilyen magatartásról. Egyben sajnálkozott amiatt, hogy a lemondásokra nem sokkal a júniusban esedékes, 27 ezer lengyel és külföldi katona részvételével tervezett Anakonda-16 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlat, valamint a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt került sor.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform képviselője péntek reggel azt nyilatkozta: a tízfős főparancsnokság öt tábornokának távozása csak a jéghegy csúcsa, és más hivatásos katonák is távoznak majd.

    Az üggyel jövő szerdán a lengyel szejm nemzetvédelmi bizottsága foglalkozik. Ennek elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője, Michal Jach tüntetésnek minősítette az öt tábornok egyidejű döntését. A helyzet nem csökkenti a lengyel fegyveres erők harci készségét.

    A lengyel nemzetvédelmi tárca adatai szerint a mintegy 100 ezer fős lengyel hadseregben a tavalyi év végén 121 tábornok teljesített szolgálatot.

    A lengyel sajtóban pénteken megjelent kommentárok a lemondásokat közvetlen összefüggésbe hozzák Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter napokban tett bejelentésével, miszerint a lengyel hadseregben nem futnak be ezentúl karriert azok a katonák, akik 1989 előtt, azaz még a szocialista korszakban kezdték el szolgálatukat, illetve akik a szovjet tisztiiskolákban végeztek, írta az MTI.

    Top 16